zlatenje metaliziranje za spletno stran (2)

 
Zlatenje z zlatimi lističi je posebna tehnika nanašanja zelo tankih lističev iz pravega zlata na trde podlage, kot so: les, porcelan, steklo, kovine, kamen, papir in podobno. To je zahtevna in draga tehnika, ki jo uporabljajo predvsem restavratorji za pozlatitev skulptur , ikon in štukatur.Za ljubiteljsko ustvarjanje namesto lističev pravega zlata običajno uporabljamo metalne lističe z videzom zlata. Metalni lističi so izdelani iz zlitine bakra in cinka, in se na pogled ne razlikujejo od pravih zlatih lističev. Poleg metalnih lističev z videzom zlata, lahko kupimo še srebrne, bakrene, zeleno-zlate lističe in metalne kosmič
 
 

KROŽNIK Z NOVOLETNIM MOTIVOM

Navaden krožnik, ki ga uporabljamo kot podkrožnik, bomo s pomočjo metalnih lističev in servietke spremenili v praznični dekorativni krožnik. Servietna tehnika ,glej članek servietna tehnika, je dokaj preprosta in tudi delo z metalnimi lističi je bolj enostavno kot delo z zlatimi lističi. Ker so poceni, tudi pri delu ni treba toliko paziti na ostanke.

Kaj potrebujemo za zlatenje z metalnimi lističi?

⎯ predmet, ki ga bomo pozlatili
⎯ metalne lističe
⎯ lepilo za lističe
⎯ trši in mehkejši čopič
⎯ mehko krpo
⎯ in lak za zaščito .

Kako delamo

 • Predmet očistimo in zgladimo. Če je potrebno premažemo s šelakom ali akrilnim premazom.
 • Na površino, kjer bomo polagali lističe, z mehkim ploščatim čopičem enakomerno, v tankem sloju, nanesemo lepilo za lističe. Lističe začnemo nanašati ko lepilo spremeni barvo, to je po 15 – 20 minutah. Držimo se navodil proizvajalca.
 • Lističe za lepljenje pripravljamo sproti glede na velikost površine. Lističe lahko režemo s škarjami, nožem, lahko jih trgamo z roko ali čopičem. Lističi naj se malenkostno prekrivajo.
 • Metalni listič pritisnemo na površino z mehko suho krpo ali mehkim čopičem. Popravimo eventualne nepravilnosti. Če se kje listič ni prijel, ponovno nanesemo lepilo in nato še listič (po 15. – 20. minutah) in zopet zgladimo.
 • Pustimo, da se naneseni in dobro pritisnjeni lističi sušijo vsaj 2 – 3 ure.
 • Z mehkim čopičem krožno zgladimo površino in s tem odstranimo vse odvečne delce.
 • Zgladimo še z mehko krpo.
 • Pustimo vsaj 24 ur, da se površina posuši.
 • Z zaščitnim lakom zaščitimo površino pred vlago in oksidacijo.
zlatenje metaliziranje za spletno stran (3) zlatenje metaliziranje za spletno stran (1) zlatenje metaliziranje za spletno stran (4)
Slika: Komplet lističev Slika: pozlačeno ogledalo iz kartona Slika: Zlate lističe lahko lepimo tudi na steklo

Tekst, izdelava in foto: Maja Matilda Remic