Mojstrovine iz lesa rezbarstvo, pirografija

Rezbarstvo – hobi samo za moške? Ali pa tudi ne! Dejansko je bilo nekdaj rezbarjenje predvsem moško delo. V zadnjem času pa zasledimo v svetu in pri nas veliko žensk, ki lesu dodajajo svojo milino ali pa svojo trdnost in upornost.

Na Slovenskem je ta umetnostna obrt znana od poznega srednjega veka naprej. Izdelava rezljanih delov pohištva in druge notranje opreme, zlasti rezljanih plastik, oltarjev, okvirov, svečnikov, skrinj itn. je dosegla vrhunec v 17. stoletju z »zlatimi oltarji«. Stroka je zaradi novejše tehnologije skoraj izumrla, ohranjujejo jo le redki restavratorji in rezbarji, ki se združujejo v Združenje rezbarjev in modelarjev lesa.

Na podoben način je predstavljena tudi pirografija- to tehnika žganja motivov v les s posebno napravo, ki ji rečemo pirograf. V knjigi boste našli navodila kako se lotiti rezbarjenja in pirografije, kakšno orodje potrebujete in osnovne postopke…

V poglavju najdete:

  • REZBARSTVO – OSNOVA IN NAČIN DELA
  • IZ ENEGA KOSA LESA
  • ZANIMIVOST – OKVIR BREZJANSKE MARIJE POMAGAJ
  • SODOBNO REZBARJENJE V SLIKAH
  • PIROGRAFIJA – ŽGANJE V LES
Maja Matilda Remic

Avtorica: Maja Matilda Remic

Avtorica ima 15-letne izkušnje s pisanjem in raziskovanjem ročnih spretnosti. Z avtorskim pristopom in svojimi izkušnjami vas popelje v svet ustvarjalnosti in vam ponudi dovolj informacij tudi za resnejše ustvarjanje.