servietna tehnika za spletno stran  (1)

 
Okraševanje predmetov z lepljenjem motivov iz papirnatih serviet je zabavna in koristna tehnika, ki ne zahteva risarskega in slikarskega znanja, saj motiv enostavno nalepimo. Prav zato je tehnika primerna za ustvarjalce vseh starosti, ki imajo vsaj malo ročnih spretnosti in nekaj domišljije. Tehnika omogoča kreativno preoblikovanje dejansko na vseh predmetih. Tako lahko okrasimo šatulje, pladnje, vaze, krožnike, nakit, šolske torbice, naredimo voščilnice ali slike, itd..
 
 

OSNOVNI PRIMER LEPLJENJA MOTIVA IZ SERVIETKE NA KROŽNIK

Najbolj enostavno je lepljenje motivov iz servietke na ravno površino. Podajamo vam osnove servietne tehnike.

Široka paleta motivov

Papirnate servietke za tovrstno ustvarjanje kupimo v art trgovinah ali večjih nakupovalnih centrih, saj so primerne tudi navadne pisane servietke, če imajo zanimiv vzorec. Servietke so običajno dvo ali trislojne. Za okraševanje uporabimo samo zgornji potiskan sloj servietke. Tega lahko lepimo v celem ali pa izrežemo samo motiv. Za okraševanje predmetov so poleg papirnatih servietk, primerne tudi sličice iz revij, decoupage vzorci, sličice iz interneta, ki jih sami natisnemo in fotografije. Najbolj enostavno je delo s servietkami, saj so servietke tanke in se tesno prilegajo na površino. Poleg tega jih običajno lakiramo samo enkrat, pri decoupagu pa moramo lakirati večkrat (tudi 20x).

Za lepljenje uporabimo specialna lepila ali navadno lepilo ali lak na vodni osnovi

Za lepljenje uporabljamo pripravljene medije za servietno tehniko ali različna lepila na vodni osnovi. Servietno tehniko lahko kombiniramo s slikanjem, z zlatimi lističi, okrasitvami z bleščicami, žametnim prahom, s polnili in tekočim gelom. Posebne učinek dosežemo s kombinacijo tehnike shabby chic in s postaranjem z razpokami. Tako se nam odpre neskončna možnost dekorativnih učinkov, zato nam pri servietni tehniki gotovo ne bo nikoli dolgčas..

Kako izrežemo motiv iz servietka

Če želimo iz servietka izrezati motiv, je najbolje, da ga izrežemo, še preden smo razslojili servieto. Debelejšo plast namreč režemo lažje. Škarje naj imajo zakrivljeno konico, z njimi pa režemo tako, da je konica obrnjena navzven. Če nimamo potrpljenja, se nikar ne lotimo izrezovanja drobnih in zapletenih motivov, ampak izbirajmo večje in preprostejše motive.

Potrebujemo:

⎯ steklen krožnik
⎯ akrilno belo barvo
⎯ čopiče, eden naj bo širok in ploščat
⎯ papirnate prtičke
⎯ škarjice
⎯ lepilo za servietno tehniko
⎯ akrilni lak

Kako delamo?

  • Očiščen krožnik na spodnji strani premažemo z lepilom za servietke.
  • Na še moker premaz položimo sloj servietka ali izrezane motive.
  • S širokim čopičem in istim lepilom premažemo zgornjo površino prtička. Čopič vlečemo od sredine proti robu, da na ta način izpodrinemo eventualni zrak. Če se prtiček pri tem nekoliko zguba ne obupajte, saj po sušenju to ni tako vidno. Vendar vseeno delajte pazljivo in natančno in s potrpežljivostjo.
  • Počakamo, da se vse skupaj posuši. Potem čez servietek nanesemo s čopičem ali lopatico belo akrilno barvo.
  • Na koncu izdelek še zaščitimo z zaščitnim lakom. Lakiramo lahko večkrat.
serviete  razslojevanje za slpl.str. (2) servietna tehnika za spletno stran  (2) servietna tehnika za spletno stran  (3)
Razslojevanje servietke Za delo ne potrebujemo veliko Motiv je nalepljen na spodnji del krožnika

Ideje, tekst in foto: Maja Matilda Remic

Več informacij najdete v knjigi – Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.

HOBI USTVARJANJE – Naročite knjigo preko spleta in prihranite!