zavijanje daril za spletno st.jpg1

Božič in novo leto je tudi čas obdarovanj. Obdarovanje poznajo povsod po svetu izvira pa iz rimskih časov. To je lep običaj , tako za obdarovanca, kakor tudi za tistega, ki obdaruje, saj gre za dejanje naklonjenosti in sporoča lepe želje ali ljubezen.
Naša darila bodo letos skromna, zato je toliko bolj pomembno, da sđo privlačno in lepo zavita. Seveda smo pri tem lahko tudi hudomušni in pravljični, kar bo zelo dobrodošlo, če bodo obdarovanci otroci. Ti gledajo predvsem z očmi, zato naj bo njihovo darilo v veliki darilni embalaži, za odrasle pa lahko zavijemo darilo elegantno in tudi s kakšno iskrivo domislico.
Ne oklevajte in sami zavijte darilo. Pri delu se boste gotovo razvedrili, poleg tega pa boste prihranili še nekaj denarja. Vzemite si dovolj časa, da ne boste preveč hiteli. Brez skrbi. Vsa darila, tudi nemogočih oblik, vam bo uspelo lepo zaviti, če ne bo šlo drugače, pa izdelajte še darilno embalažo.
Za začetek vam posredujemo nekaj koristnih napotkov in še nekaj idej.

Nekaj osnovnih napotkov, da vam bo zavijanje daril uspelo

darilna embalaža za steklenico (3).jpg1 darilna embalaža (11).jpg1 zavijanje daril - nj se vidi (2).JPG1
Praznična darilna embalaža za steklenico Čajno vrečko lahko podarimo v darilni embalaži v obliki vrčka Naj se darilo vidi… Zgoraj pustimo odprtino, da se darilo vidi (npr. kozarci)
 • Najprej si pripravite prostor. Za zavijanje daril rabite ravno gladko površino. Prazna kuhinjska miza bo kar pravšnja.
 • Zberite vse razpoložljive materiale za zavijanje, ki jih verjetno imate po različnih predalih. Tako boste ugotovili, če imate vse, ali bo potrebno še kaj kupiti. To so predvsem : ovojni papirji, kartoni, pisala, ravnila, škarje, lepila, luknjači, vrvice, trakovi, razni okraski…
 • Če imate le navadne ovojne papirje, jih lahko sami pobarvate ali poštempljate z doma narejen štampiljko ali vzorec narišete preko šablone, lahko pa motive izrežite in jih prilepite na ovojni papir. Tudi stari neuporabljeni ostanki tapet in lep kos blaga pridejo prav.
 • Pri zavijanju je pomembno, da odrežete pravilno velikost papirja. Škatlo postavite v center ovojnega papirja. Pri obsegu večje ploskve naj se papir dobro prekriva, da boste lahko konec papirja zapognili ( tako bo lepše). Stranska velikost papirja naj bo malo nad polovico ploskve, Označite in šele potem odrežite.
 • Uporabite dvostranski lepilni trak, ki ga daste na spodnjo stran papirja. Tako bo lepilni trak neviden.
 • Ko papir namestite, darilni paket povežete s trakom ali vrvico
 • Na vrsto pridejo okrasni dodatki, v tem času seveda v božičnem in novoletnem stilu. Svetleč videz pričarajte z zlatim sli srebrnim sprejem ali pisali, prilepite bisere, izrežite zvezdice in uporabite najrazličnejše okraske. Lahko pa okrasite čisto drugače – posušena rezina limone ali pomaranče, narejen okrasek iz blaga , bo morda marsikomu ljubši .
 • Če zavijate krhko darilo, ga pritrdite s selotejpom že z notranje strani v embalažo in ga obložite , še predno zavijete darilo.
 • Darilno vrečko lahko tudi sešijete iz blaga ali filca, ali pa darilo enostavno zavijte v kos blaga.
 • Če boste dali darilo v kupljeno vrečko, jo domiselno okrasite.
 • Izdelajte tudi manjšo kartico, ki jo boste pripeli na darilo.( to velja predvsem, če je družba velika. Tako bo obdarovanec vedel čigavo je darilo).

Kako sami naredimo veliko pentljo?

postopek - pentlja -trak ovijemo 7 do 10x .JPG pentlja (3)

 • Trak zapognemo 2 cm in ga umestimo sredine in oblikujemo prvo zanko, nato ovijemo drugo zanko in jo nadaljujemo čez prvo zanko, približno 7 – 10 krat. Na koncu trak potem zapognemo vsaj 2cm, zopet 3 cm od sredine, da se pentlja ne bo razvezala.
 • Pentljo sploščimo in poravnamo ter prepognemo . V sredini s škarjami odrežemo vogale. Sredino povežemo z žičko ali ožjim trakom za zavijanje. Sedaj potegnemo prvo zanko v levo in jo zasukajmo, nato drugo zanko v desno in jo zasukajmo in tako naprej.
 • Ko smo končali , pripnemo pentlji še trak v dolžini, ki jo rabimo za zavijanje darila ali zgolj za okras.. To storimo tako, da enostavno trak privežemo na pentljo z isto žičko, kot smo povezali pentljo.

 


Tekst, izdelava in foto: Maja Matilda Remic

Več informacij najdete v knjigi – Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.

HOBI USTVARJANJE – Naročite knjigo preko spleta in prihranite!