RAZSTAVA POSLIKANE KERAMIKE V ATELJEJU KERAMIKE APOK

razstava APOKKo se združita keramika in glasba

Ko se združita keramika in glasba, nastane neponovljiv večer in taka je bila tudi prireditev v Ateljeju za poslikavo in oblikovanje keramike APOK, v Ljubljani, kjer so za zaključek leta 21.12.2015 odprli svojevrstno razstavo poslikane keramike priznanih slovenskih akademskih umetnikov, dveh slikarjev in oblikovalke. Dogodek so obogatili tudi z glasbenim performansom Marija Magdalena , ki ga je izvedla skladateljica in pianistka Tina Mauko.

Akademski umetniki, ki razstavljajo svoja dela poslikane keramike

V ateljeju keramike APOK svoja dela na keramiki razstavljajo:

Črtomir Frelih
Nataša Šušteršič Plotajs
Silvester Plotajs Sicoe


Umetniki so poslikali izdelke (krožnike, pladnje, sklede, vaze) slovenske tradicionalne keramike Liboje – KILI-Bojnec, ki je tudi ustanovitelj ateljeja keramike APOK. Njihova dela, čeprav gre za isto materijo, pa se med seboj po videzu zelo razlikujejo, saj odražajo njihov notranji umetniški izraz in pripovednost.

  • Črtomir Frelih je znan po slikarskem kot tudi grafičnem ustvarjanju in nenehnemu raziskovanju. Na poslikanih krožnikih in skledah tokrat lahko občudujemo črno belo poslikavo, na kateri prevladuje njegov motiv lisice, prikazane na abstrahiran način, okrog nje pa so napisane besede. Ko vse to vizuelno in miselno povežemo , dobimo sporočilnost s simbolno predstavo današnjega človeka, ki ga »odlikuje« zvijačnost, neiskrenost in pohlep.
  • Nataša Šušteršič Plotajs je umetnica – oblikovalka , ki ima veliko izkušenj tudi na področju izdelave celostnih grafičnih podob, plakatov , embalaž , knjig, spletnih strani in podobno. Kot velika občudovalka skandinavskega dizajna išče (tudi z ostalima dvema razstavljavcema) naš slovenski dizajn, s katerim bomo nekoč morda prepoznavni. Njeni poslikani krožniki so igrivi in nagajivi, likovno čisti , polni humorja in obenem nevsiljivi.
  • Silvester Plotajs Sicoe je umetnik velike slikarske pripovednosti in drznosti. Figuralika in močne barve naredijo na gledalca globok vtis, istočasno pa tudi presenetijo. Skozi njegove barve in figuraliko začutimo svojevrstno pripovedništvo in energijo. Je slikar svobode, brez posnemovalca. Slika z močnimi, živimi barvami in tokratno slikanje s podglazurnimi barvami na žgani glini sta glazura in žareči ogenj samo še poudarila.

045Predstavila se je še ena drugačna umetnica, slovenska skladateljica in pianistka Tina Mauko, ki je v ateljeju APOK , v drugem delu tega večera, izvedla svoj 50 minutni avtorski glasbeni performans Marija Magdalena. Njena izvedba na klavirju, ki je bila podprta z zvočno vizualizacijo, je očarala tako številne obiskovalce, kakor tudi slikarje in gostitelje same.

< Skladateljica in pianistka Tina Mauko

Razstavo si lahko ogledate – v ateljeju keramike APOK, Ljubljana, Vošnjakova 4 – do februarja 2016.


SVOJEVRSTEN ATELJE, KJER SAMI POSLIKATE KERAMIKO IN ŠE MNOGO VEČ

In še par besed o ateljeju, kjer so nastala njihova dela in kjer lahko slikate tudi vi sami…
Picture1

V letošnjem letu je Ljubljana bogatejša za svojevrsten Atelje za poslikavo in oblikovanje keramike APOK, na Vošnjakovi 4 (nasproti hotela Lev), kjer lahko po svoji zamisli poslikate keramiko Na ta način lahko naredite tudi izvirno darilo za prijatelje. Na policah vas že čakajo skodelice, lončki, krožniki, in razni okraski iz bele gline, ki je enkrat žgana ali glazirana, vi pa si izbran izdelek sami poslikate z njihovimi pripravljenimi barvami (engobe, podglazure ali nadglazure). V ateljeju nato poskrbijo še za glaziranje in žganje v keramični peči. Taka keramika je zato uporabna in se lahko pomiva v pomivalnem stroju. Izdelek dvignete že čez dva do tri dni. Edini strošek za vas je polizdelek, ki si ga izberete za poslikavo.

Izdelki slovenske keramike

Atelje APOK je odprla družina Bojnec, ki jo poznamo kot tradicionalne lončarje iz Filovcev in po njihovem prizadevanju ohranitve lončarske kulturne dediščine, v zadnjih letih pa tudi kot lastnike tovarne keramike Kili-Bojnec, Liboje.

Atelje je urejen kot prijetna učilnica, prostor za izmenjavo idej ob kavici in prijateljska ter družinska ustvarjalna srečanja. Obenem je to tudi prodajalna keramičnih polizdelkov in izdelkov, ter gline za oblikovanje.


V atelje na Vošnjakovo 4. lahko pridete vsak dan med 9. uro in 20. uro. Tam boste dobili zanimive informacije o lončarstvu, keramiki, se preizkusili v oblikovanju na vretenu in si poslikali polizdelek ali naredili lastni izdelek. Kliknite tu za več o ateljeju APOK…


Tekst in fotografije: Maja Matilda Remic (22.12.2015)

Vse kar morate vedeti o oblikovanju gline in tehnologiji keramike, prav tako tudi o raznih drugih najpogostejših ustvarjalnih konjičkih, najdete v priročnikU – Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.

HOBI USTVARJANJE – Naročite knjigo preko spleta in prihranite – 10% POPUST!