OD GLINE DO KERAMIKE
– NADGLAZURNE BARVE

poslikava keramika skleda zlato , (1)

Poslikava keramike spada med najbolj učinkovite tehnike olepševanja izdelkov, ki smo jih oblikovali iz gline.

Glino lahko poslikavamo v vseh njenih fazah:

 • V mokrem stanju uporabljamo obarvano maso za vlivanje in engobo;
 • na enkrat žgani glini (biskvitu) uporabljamo za poslikavo podglazurne barve, raztopine;
 • glazirano površino pa krasimo z nadglazurnimi barvami, lustri ali plemenitimi kovinami.

Na sliki: Maja Remic, skleda, nadglazure, zlato

Za začetek vam bomo predstavili nadglazurno poslikavo in to iz dveh razlogov. Prvo je široka barvna paleta, ki jo imamo na razpolago za slikanje, drugo pa je način poslikave, ki se kaj dosti ne razlikuje od običajnega slikanja , ki ga že poznamo na drugih površinah (papirju, steklu, lesu).

KAJ JE NADGLAZURNA BARVA ZA KERAMIKO?

Sestava barv Nadglazurno barvo sestavljajo: keramični barvitelji in tudi oksidi. Tem so dodana talila, ki ga sestavljajo v osnovi nižje taljiva stekla – le-ta barvo zasteklijo ter jo povežejo z glazuro in vodotopna olja, s katerimi barve postanejo bolj lepljive in omogočajo enostavnejši nanos na glazirano površino. Nadglazurno barvo lahko sestavimo sami, običajno pa jo kupimo že pripravljeno za slikanje in jo samo razredčimo z vodo.

Nadglazurne barve obsegajo široko barvno paleto, čistih in izrazitih barvnih tonov in se med sabo lahko mešajo. Nadglazurne barve nanašamo na že glazirano keramiko in se potem še enkrat žgejo. Temperatura peke nadglazurnih barv je nižja od prve ali druge peke: in 700-770°C za keramiko in 750-800°C za porcelan ( odvisno tudi od sestave). Peč mora ohraniti najvišjo temperaturo vsaj 20 min, hitrost dviga temperature do najvišje stopnje pa naj bo srednja.. Poslikava s nadglazurnimi barvami je veliko lažja od podglazurne poslikave. Barvni toni so izraziti že v začetku. Napake enostavno popravimo , tako da barvo zbrišemo z glazirane površine. Predmeti, ki smo jih poslikali s nadglazurnimi barvami, se morajo še enkrat žgati, tokrat pri nižji temperaturi, tako kot je navedeno.

Na kakšne načine nanašamo nadglazurne barve na glazirano keramiko? Barve običajno nanašamo z mehkimi čopiči, s pomočjo šablon, s pomočjo razpršilcev , vzorec lahko naredimo s tehniko sgraffito, z oblivanjem, s tvorjenjem marmone površine, v industriji pa kot tisk.

PRIMER: KAKO SLIKAMO Z NADGLAZURNIMI BARVAMI?

poslikava, glazura nadglazrna nadglazrna poslikava barve nadglazrna poslikava keramika , božični motiv, barve, krožnik
Za nadglazurno poslikavo mora biti keramičen krožnik najprej glaziran in nato žgan. Oksidi za nadglazurno poslikavo. Maja Remic. Žgana glina, nadglazure. Narejene so obrobe in delno sgraffito.

Kaj potrebujemo?

⎯ glaziran keramičen krožnik
⎯ nadglazurne barve (že pripravljene)
⎯ mehke čopiče
⎯ svinčnik HB
⎯ 100% alkohol
⎯ krpo

Kako slikamo?

 1. Krožnik mora biti definitivno čist. Najbolje , da ga speremo pod toplo vodo z uporabo čistil za posodo in obrišemo z kuhinjsko krpo. Če pa je krožnik že star, ga damo v keramično peč in segrevamo do 350 stopinj Celzija.
 2. Na krožnik s svinčnikom narahlo narišemo motiv. Pri tem moramo paziti, da keramiko čim manj prijemljemo z rokami, da ne zamastimo in umažemo površine.
 3. Nadglazurne barve si pripravimo na slikarsko paleto, ki ima globlje posodice. Po potrebi jih redčimo z vodo. Barve ne smejo biti ne pregoste (potem se lahko luščijo) niti ne preveč redke (ker je potem barva slabo vidna).Barve se lahko med seboj tudi mešajo.
 4. Najbolje je, da za vsako barvo vzamemo svoj čopič.
 5. Dobro je tudi, da poteze s čopiči prej malo vadimo, da dobimo občutek za slikanje z nadglazurnimi barvami.
 6. Ko smo poslikali motiv, naredimo še obrobe.
 7. Uporabljamo le dobre čopiče, poteze in nanosi barv morajo biti enakomerno debeli. Če se zmotimo lahko barvo odstranimo z gobico ali krpo in z alkoholom.
 8. Ko je izdelek v celoti poslikan, ga žgemo pri temperaturi okrog 800 stopinj Celzija, oziroma po priporočilu proizvajalca.

Tekst, izdelava in fotografija : Maja Matilda Remic

Vse kar morate vedeti o oblikovanju gline in tehnologiji keramike, prav tako tudi o raznih drugih najpogostejših ustvarjalnih konjičkih, najdete v priročniku – Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.

HOBI USTVARJANJE – Naročite knjigo preko spleta in prihranite – 10% POPUST!