MAJA REMIC SLOVENSKA smrečica

 

 
 
V zimskem času, ko so dnevi krajši in je zunaj že kmalu tema, že od nekdaj ljudje ustvarjajo drobne in uporabne stvari za dom in za svojo dušo. Da ne bo dolgčas, okraskom dodajmo poučno in igrivo vsebino – iz gline bomo izdelovali slovensko smrečico.

Glina, najbolj naraven material za oblikovanje

Glina je zelo primeren material za izdelavo naše smrečice. Lahko bi jo sicer naredili tudi iz modelirne mase, vendar je glina bolj naraven material, iz katere se tudi lažje modelira. Smrečica bo gibljiva, zato jo bomo sestavili iz treh manjših zvončkov. Posamezni zvonček bomo pobarvali v barve slovenske zastave. Vrstni red barv (bela, modra, rdeča) včasih zgrešimo, zaporedje pa si bomo dobro zapomnili na primeru naše sestavljene smrečice: bela barva predstavlja belino naših gora, modra barva modrino morja, rdeča barva pa predstavlja našo ljubezen do domovine.

Kako iz gline oblikujemo smrečico?


Kaj potrebujemo:

⎯ belo glino
⎯ valjar
⎯ pribor za modeliranje gline
⎯ glazuro
⎯ peč za žganje keramike
⎯ okrasno vrvico


postopek smrečice, zvončki   (1) MAJA REMIC, smrečica MAJA REMIC, SLOVENSKA SMREČICA .JPG2
Zvončke pobarvamo z različnimi barvami (glazuro)
Iz zelenih zvončkov sestavimo “navadno” smrečico Slovenska smrečica iz žgane gline pa je sestavljena iz treh zvončkov različnih barv

Postopek za izdelavo zvončka:


Predno začnemo delati, mizo pogrnemo z plastificiranim prtom /narobna stran/, glino pa dobro pregnetemo. Iz tršega papirja naredimo tri kroje stožcev, ki se med seboj razlikujejo za cca 10% in so spodaj nazobčani. V naprej si pripravimo tudi nekaj glinenega veziva /razredčena glina/, ki ga bomo potrebovali za spoje. Z valjarjem zvaljamo glino v ploskev, debelo približno 2 mm. Z iglo po kroju izrežemo ploskev stožca. Najprej naredimo plitev rez, nato izrežemo. Naredimo poljubno število stožcev. Stike za stožec napraskamo z iglo in namažemo s glinenim vezivom. Oblikujemo stožec, tako da glineni stranici stisnemo skupaj in z modelirko uredimo spoj. Naredimo manjšo kroglico za vrh zvončka. Spoje kroglice in vrh stožca napraskamo in namažemo z glinenim vezivom in z rahlim pritiskom spojimo. Skozi tako oblikovan zvonček naredimo luknjo. Odvečno glino očistimo z gobico. Naredimo še kroglico, ki jo bomo rabili pri sestavljanju zvončkov v smrekico. Za sestavljanje smrečice rabimo eno kroglico- kot zvon – za tri zvončke. Oblikovane zvončke postavimo na ploščo iz stiropora, kjer se bodo sušili (dva dni). Žgemo v peči za žganje keramike pri temperaturi 1.000°C. Če želimo zvončke glazirati, že enkrat žgane zvončke premažemo z barvno glazuro ( belo, modro, rdečo za slovensko smrečico in poljubne barve za druge vrste smrečic) in ponovno žgemo. Lahko pa namesto glazure uporabimo akrilne barve in potem ne žgemo dvakrat ampak samo osnovno-biskvitno žganje t.j. enkrat.

Postopek za sestavljanje smrečice:


Slovensko smrečico sestavimo iz treh zvončkov: belega, modrega in rdečega tako, da skozi zvončke vstavimo vrvico za obešanje. Vmes naredimo vozle, ki mesto zvončkov fiksirajo. Na spodnjem zvončku naredimo na vrvici najprej vozel za fiksiranje in nato privežemo še kroglico. Tako smrečico lahko obesimo na novoletno jelko ali jo poklonimo prijateljem za darilo.

 


Tekst, izdelava in foto: Maja Matilda Remic (2013, avtorski članek)

Vse kar morate vedeti o oblikovanju gline in tehnologiji keramike, prav tako tudi o raznih drugih najpogostejših ustvarjalnih konjičkih, najdete v priročniku – Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.

HOBI USTVARJANJE – Naročite knjigo preko spleta in prihranite – 10% POPUST!