PORCELAN CATBRIYUR,
VSE SKRIVNOSTI PORCELANA

porcerlan catrbiyur  (5).JPG1

Ročno oblikovane porcelanaste skodelice, čajniki in najrazličnejše posodice ter nakit z dodatki zlata in patine, pritegnejo pogled naključnega sprehajalca in premnogih turistov, ki jih pot zanese mimo izložbe Catbriyur na Ciril-Metodovem trgu v stari Ljubljani. Ta, na pogled krhek in prosojen porcelan, je delo slovenskih rok in znanja, kar je pravzaprav redkost – izdelovanje porcelana namreč pri nas sploh nima tradicije in ga razen nekaj poizkusov, nikoli nismo izdelovali. Tudi danes proizvodnje porcelana nimamo, s porcelanom se ukvarja le nekaj posameznikov, vendar gre le za manjše količine in unikatne izdelke. Oblikovanje porcelana je namreč bistveno bolj zahtevna naloga, kot izdelovanje dekorativne in uporabne keramike iz gline. Ta je neprimerno bolj plastična in gnetljiva in se jo lažje oblikuje kot kaolinsko glino, ki se uporablja za izdelavo porcelana. Čar in prednost porcelana pred keramiko pa je gotovo v njegovi belini in trajnejši uporabi izdelkov.

Porcelan izvira iz Kitajske in so ga izdelovali že od 6. stoletja dalje. Glavna sestavina porcelana je kaolin, to je najčistejša glina. Zaradi bele barve in velike trdnosti po žganju, je osnovna sestavina vseh porcelanskih mas. Temperatura žganja je od 1250 do 1450°C, odvisno, ali gre za mehki ali trdi porcelan.

V Evropo ga je prinesel Marko Polo okoli leta 1250. Izdelava porcelana je bila ena najbolj varovanih skrivnosti v zgodovini človeštva, zato so ga Evropejci dolga stoletja uvažali iz Kitajske in Japonske. Porcelan je veljal za prestiž in za veliko dragocenost, ki se je lahko primerjala z zlatom. Zato so ga nekoč imeli le najbolj premožni ljudje, kralji, plemiči in razni veljaki .V Evropi se jim je posrečilo izdelati porcelan šele leta 1709, ko je Boettger v Meissnu naredil prvi izdelek iz porcelana.

Porcelan Catbriyur, narejen v Sloveniji, ima svojo posebno zgodbo

Zgodba sega v leto 2000. Tedaj sta Katja in Jure Bricman iz Koroške, oba po poklicu likovna pedagoga, naredila svojo blagovno znamko Catbriyur in pričela z izdelovanjem porcelanastih skodelic. Blagovna znamka Catbriyur je pravzaprav sestavljena iz prvih črtk njunih imen in priimka. Njun pristop k izdelovanju porcelana je bil svojevrsten podvig: izdelavo porcelana do tedaj sploh nista poznala, sta pa pravilno zaznala in ocenila tržno nišo in seveda pri tem zbrala dovolj poguma, da sta se podala v neznano.

1670x420_catbriyur-izdelki15 (1) ročno oblikovan porcerlan catrbiyur  (9).JPG1 nakit, porcerlan catrbiyur  (1)

Njune izdelke odlikuje svojevrsten postopek ročne izdelave porcelana, ki daje videz baroka, vendar se čudovito vklaplja tudi v sodobnost. Vsak izdelek Catbriyur je skulptura v malem, iz katere lahko pijemo kavo ali čaj, na pladnju ponudimo sladke dobrote ali pa imamo porcelan le za okras.

V vse te porcelanaste izdelke je vloženo ogromno raziskovanja, pa tudi njunega lastnega učenja tehnologije in veliko začetnih neuspešnih poskusov. Vendar sta se njun trud in vztrajnost obrestovala, saj sta se prebila v ospredje. Za svoje izdelke sta dobila veliko nagrad in priznanj in se postavila ob bok z idrijsko čipko in rogaškimi kozarci. Porcelan Catbriyur pa je prejela tudi angleška kraljica kot protokolarno darilo in mnogi vplivni posamezniki. V času največjega vzpona sta odprla tudi prodajalno v Parizu in Bledu, njihove izdelke so prodajali v New Yorku.

Njuno spoznanje, da širitev vodi v obratno smer kot butičnost in inkluzivnost, pa seveda tudi svetovna kriza, je pripeljala do tega, da danes trenutno delata sama in imata le enega zaposlenega (največ sta imela 15 ljudi). V zadnjih letih sta svojo ustvarjalnost usmerila tudi v izdelavo unikatnega filigranskega nakita iz porcelana, ki ga sicer ni zaslediti nikjer na svetovnem trgu.

Izdelke Catbriyur kupujejo slovenski kupci predvsem za darila, še več kupcev pa predstavljajo turisti, ki pridejo v Ljubljano iz najrazličnejših koncev sveta. Nekatere turiste porcelan Catbriyur tako navduši, da naročijo celo serijo, ki jim jo potem odpošljejo na njihov naslov po pošti.

Blagovna znamka porcelana Catbriyur je tako našla svojo tržno nišo in obogatila slovenski prostor.

Za več informacij obiščite njihovo spletno stran: www.catbriyur.net


Tekst: Maja Matilda Remic
Fotografija: Maja Matilda Remic in arhiv Catbriyur

Vse kar morate vedeti o oblikovanju gline in tehnologiji keramike, prav tako tudi o raznih drugih najpogostejših ustvarjalnih konjičkih, najdete v priročniku
– Maje Matilde Remic – HOBI USTVARJANJE –
več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.

HOBI USTVARJANJE – Naročite knjigo na strani www.hobi-ustvarjanje.si – 10% POPUST!