MAVČNI KALUPI ZA IZDELAVO
IZDELKOV IZ GLINE IN PORCELANA

1 kalup.JPG mKalupi so natančen posnetek originalnih predmetov in služijo kot modeli za izdelovanje cele serije predmetov. Uporaba kalupov je zelo široka. Uporabljajo jih v industriji, modelarstvu, restavratorstvu in umetnosti pa tudi hobi ustvarjalcem pride velikokrat prav.Sama izdelava kalupov, ne glede na to, iz katerega materiala jih delamo, zahteva natančnost pri delu in poznavanje zakonitosti izdelovanja kalupov, zato je za bolj komplicirane izdelke potrebna kar prava študija. Kalupe izdelujemo iz najrazličnejših materialov, odvisno od tega, iz katerega materiala bomo delali ulitke, ki bodo identični z originalom. V našem primeru, ko želimo po kalupu vlivati keramične izdelke, moramo narediti kalup iz gipsa. Pri izdelavi moramo upoštevati predvsem karakteristiko predmeta, po katerem bomo naredili kalup – negativne kote, razgibanost in velikost predmeta. Glede na to se odločimo ali bomo izdelali enodelni kalup ali kalup iz več delov.

Izdelava prototipa iz gline po katerem bomo izdelali kalup iz gipsa

Kalup naredimo po že obstoječem predmetu, posebno takrat, ko želimo izdelati replike. Običajno pa naredimo avtorski izdelek. Prototip skodelice in vaze smo naredili iz gline. Skodelica in vaza, potem ko bomo po njej izdelali kalup, po vsej verjetnosti ne bo več primerna za žganje in ju zavržemo. Pri izdelavi prototipa moramo upoštevati, da se glina ali porcelan, pri sušenju in žganju krči. Model naj bo torej večji za cca 15 %.do 20%. Prototip skodelice in vaze, ki smo ju izdelali iz gline, pa lahko tudi odžgemo /biskvit/. V tem primeru bo izdelek ostal nepoškodovan. Po takem prototipu lahko naredimo več kalupov, kar je smiselno, če želimo narediti serijo enakih izdelkov, kjer rabimo več enakih kalupov (da gre delo hitreje). V tem primeru izdelek premažemo z ločilnim sredstvom (lahko je tudi detergent za pomivanje posode), da ga bomo lahko odstranili iz kalupa. Če izdelamo kalup po prototipu iz gline, ločevalnega sredstva ne potrebujemo.

Postopek izdelave enodelnega kalupa za skodelico

 1. Najprej naredimo ogrodje iz lesa ali lego kock ali iz gline. Lahko pa uporabimo tudi kakšno primerno plastično posodo. Ogrodje iz notranje strani premažemo z ločevalcem (do 3x) ali detergentom za posodo(do 3x).
 2. Zmešamo gips z vodo po navodilih. Naredimo lahko tudi bolj gosto ali bolj redko maso. Če bo masa bolj redka, bo čas vpijanja gline ali porcelana krajši, kalup iz gostejše mase pa se manj obrabi in je trpežnejši, vpijanja gline in porcelana pa traja dalj časa.
 3. V ogrodje najprej nalijemo cca 2cm gipsa, da naredimo dno in malo počakamo, da se strdi, da je možno na ta del postaviti prototip. Skodelico postavimo z dnom na dno iz gipsa in jo zalijemo do vrha skodelice. Še bolje je, da zgornjo luknjo zamašimo z glino – naredimo nekakšen zamašek in potem lahko gips zalijemo višje. Tam kjer je prehod, se potem ulitku višek gline odreže.
 4. Ko se gips dobro strdi, odstranimo ogrodje.
 5. Skodelica iz gline naj ostane v kalupu vsaj še 6 ur v kalupu, raje več. V tem času se bo glina začela sušiti in se bo skrčila, zato bomo skodelico vzeli iz kalupa brez vsakih problemov. Lahko pa prototip premažemo z ločevalcem in potem lahko model vzamemo iz kalupa takoj, ko se gips posuši.
 6. Kalup nato sušimo. To traja lahko več dni. Sušenje lahko pospešimo tako, da damo kalup v kuhinjsko pečico in sušimo v peči največ na 40 stopinj Celzija.
 7. Kalup potem uporabljamo za vlivanje tekoče porcelanaste ali glinene mase. Po enem kalupu lahko naredimo tudi do 100 izdelkov, razen v primeru, da delamo izdelek s finim vzorcem. Ker se sčasoma fini deli zabrišejo, bomo lahko kalup uporabili manjkrat .
 8. Tak kalup lahko uporabimo tudi kot pripomoček za oblikovanje iz raznobarvnih koščkov ali svaljkov gline.
 9. Kalup po uporabi vedno očistimo s strgalom in gobico.

Postopek izdelava dvodelnega kalupa za vazo

 1. Vazo, ki ima negativne kote, zahteva izdelavo večdelnega kalupa. V našem primeru bomo izdelali dvodelni kalup.
 2. Vazo s svinčnikom natančno označimo na polovici.
 3. Eno polovico obdamo z glino, naredimo nekakšno posteljico oziroma oporno kapo. Zadelati moramo tudi odprtino vaze.
 4. Vse to obdamo z ogrodjem. Tega sestavimo iz lesenih deščic, lego kock ali naredimo steno iz gline.
 5. Predmet zalijemo z gipsom. Najvišja točka mora imeti steno debelo vsaj 2 cm.
 6. Vstavimo lesene ali plastične valjčke za pozicioniranje.
 7. Ko se gips zasuši (vsaj 1 uro) model obrnemo, premažemo z ločevalcem ali tekočim milom /3x/ in nato zalijemo še drugo polovico.
 8. Ker je kalup iz dveh delov, ga predno vlijemo porcelan ali glino, sestavimo in povežemo z močno elastiko, da se dobro prilega.
 9. V tako pripravljen kalup vlivamo glino ali porcelan.

Vas zanima več? Preberite si tudi…
VLIVANJE GLINE V KALUPE


Maja Matilda Remic, 31.5.2016

Vse kar morate vedeti o oblikovanju gline in tehnologiji keramike, prav tako tudi o raznih drugih najpogostejših ustvarjalnih konjičkih, najdete v priročniku

Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli
ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.

V sklopu “OD GLINE DO KERAMIKE”, poleg tehnologije, podajam tudi
praktične prikaze izdelovanja predmetov iz gline na različne načine,
kar je za začetnike še posebno dobrodošlo.

HOBI USTVARJANJE – Naročite knjigo preko spleta in prihranite!!