Skodelica iz porcelana, narejena s kalupom

Izdelava keramičnih izdelkov s pomočjo kalupov je dokaj enostavna naloga, posebno še, če smo kalup že izdelali in če delamo z že pripravljeno zmesjo tekoče gline ali porcelana.

Sicer pa moramo maso za vlivanje pripraviti sami. Pri tem vzemimo 67% suhe gline v prahu, 32.5% (približno) vode, 0.66% vodnega stekla (tekočina), oziroma se točno držimo navodil proizvajalca ali delamo po že znanih recepturah. Vse to je potrebno res dobro premešati, ter shraniti v nepredušno zaprte posode.

Vlivanje tekoče gline v mavčne kalupe

  1. Pripravljeno tekočo glino ali porcelan vlijemo v mavčni kalup do označene črte. Ta je običajno do roba izdelka ali nekoliko čez ta rob. Višek kasneje odrežemo. Pazimo, da je masa gladka in brez zračnih mehurčkov. Kalup malo potresemo, da izplavajo eventualni zračni mehurčki.
  2. Ker mavec srka vlago, se začne delati stena. Debelina izdelka je odvisna od tega, koliko časa pustimo glino ali porcelan v kalupu (10 do 30 minut). To opazujemo in ko je stena po našem mišljenju dovolj debela, tekočino pazljivo in počasi odlijemo nazaj v vedro.
  3. Izdelek lahko vzamemo iz kalupa takoj, ko odstopi od sten kalupa /stanje usnja/. Če bi ulitek predolgo pustili v kalupu , bi lahko prišlo do krivljenja. Če delamo z večdelnim kalupom, ga seveda prej razstavimo.
  4. Kalupe moramo temeljito očistiti in seveda posušiti, da jih bomo zopet lahko uporabili.
  5. Ko je izdelek še v stanju usnja, ga lahko še dogradimo – npr. na skodelico pritrdimo ročaj (tako naredimo kot običajno pri modeliranju z napraskanjem in tekočo glino), uredimo robove in popravimo nepravilnosti na površini itd.
  6. Nato izdelek posušimo in prvič žgemo. Temperaturno območje za žganje gline je med 950°C – 1050°C.
  7. Biskvitni izdelek (enkrat žgana keramika) glaziramo s primerno glazuro in ponovno žgemo. Pri tem se moramo držati strokovnih pravil glaziranja. Glazura mora biti prilagojena vrsti gline oziroma porcelana, da so skrčki enaki, sicer bo glazura lisasta oziroma bo imela razpoke.
  8. Temperatura žganja za mehki porcelan je v razponu 1225°C – 1250°C. Žganje traja približno 8 ur.
  9. Trdi porcelan žgemo v razponu 1400°C – 1450°C.
  10. Če želimo izdelek še oplemeniti z lustri, npr. z zlatom, platino, izdelek iz gline ali porcelana še enkrat žgemo na 780°C.

Vas zanima več? Preberite si tudi…
MAVČNI KALUPI ZA IZDELAVO IZDELKOV IZ GLINE IN PORCELANA


Maja Matilda Remic, maj 2016

Vse kar morate vedeti o oblikovanju gline in tehnologiji keramike, prav tako tudi o raznih drugih najpogostejših ustvarjalnih konjičkih, najdete v priročniku

Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli
ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.

V sklopu “OD GLINE DO KERAMIKE”, poleg tehnologije, podajam tudi
praktične prikaze izdelovanja predmetov iz gline na različne načine,
kar je za začetnike še posebno dobrodošlo.

HOBI USTVARJANJE – Naročite knjigo preko spleta in prihranite!!