OD GLINE DO KERAMIKE
– KRASILNE TEHNIKE V KERAMIKI

krasilne tehnike v keramiki , lastovka  (1)

Pot od preobrazbe od kepe gline do uporabnega keramičnega izdelka, okrasnega izdelka in kipa je kar dolga in zanimiva ter polna izzivov in presenečenj. Če vas mika oblikovanje gline in ste začetnik, vam svetujem, da se seznanite tudi z nekaj osnovami tehnologije keramike. Sicer pa se oblikovanja gline lahko naučite tudi sami, saj je v zadnjem času pri nas na voljo precej literature v slovenščini, še več literature najdemo v tujih jezikih in preko spleta, kjer si lahko ogledate tudi videoposnetke. Vseeno pa vam priporočam, da obiščete vsaj kakšen tečaj keramike. Tam si boste na zanimiv način seznanili z glino in potrebnim materialom za tovrstno ustvarjanje.

Zagotavljam vam, da boste pri delu uživali, glina pa vam bo s svoje zemeljsko energijo pomagala premagovati tudi vsakodnevne strese.

Ste se kdaj vprašali, kaj daje izdelkom iz keramike in porcelana celovito vrednost in estetski videz?

3 komponente, ki si jih moramo vtisniti v spomin…

    1. Izbira samega materiala – glej: Art glina, Glina – tehnične lastnosti – Samson Kamnik
    2. Forma – glej: Lončarstvo na slovenskemSlovenski etnografski muzej,
     Oblike antične keramike – Fabrika Fabijana Association
    3. Ter njihova obdelana površina – glej članek v nadaljevanju

KAKO DAMO PREDMETU IZ GLINE LEPŠO PODOBO?

Izdelke, ki jih naredimo iz gline, kakor tudi že žgane izdelke lahko dodelujemo in okrašujemo na različne načine. Pri tem se pojem»dodelujemo« marsikdaj pokriva s pojmom »krašenja«. Za slednje imajo keramičarji več možnosti, ki jih lahko strnemo v dve skupini:

• Najprej je to obdelava in dodelava površine, ki jo naredijo v mokri fazi ali poltrdi fazi z najrazličnejšimi tehnikami.
• Drugo pa je uporaba glazur in barv za visoke temperature, ki jih uporabljamo na že žgani keramiki ( to obravnavam v posebnem članku).

OBELAVA IN DODELAVA POVRŠINE

Ko izdelek oblikujemo, ga po navadi zgladimo z mokro gobico, da s tem odstranimo nepravilnosti -npr. izbokline, vdolbine, zareze, hrapavo površino – tako dobimo gladko, enakomerno linijo. Gladimo lahko tudi z suho gobico . Izdelek v poltrdem stanju (leder hard) pa poliramo z aluminijasto žlico ali poldragim kamnom.

Za dodelavo pa imamo na voljo veliko krasilnih tehnik, kot skupni imenovalec tisočletnih kultur s celega sveta.

KAKŠNE KRASILNE TEHNIKE POZNAMO V KERAMIKI?

Različni pisci knjig ali člankov, krasilne tehnike, ki jih poznamo v keramiki, le te opisujejo nedosledno in mešajo osnovne tehnike in variante, ki se seveda razvijejo iz njih. Jaz jih prikazujem prirejeno po knjigi M. Horvat, KERAMIKA, tehnologija keramike, tipologija lončenine, keramični arhiv

Zapomnite si 10 zapovedi za krasitev površine,
ki jih imenujemo krasilne tehnike v keramiki!

   1. Tehnika vrezovanja ( pravi vrez, žlebljenje, kaneliranje, dolbljenje, sgraffito, prediranje, prebadanje, glavničenje, metličenje..) v zadnjem času še laserska tehnika
   2. Tehnika vtiskovanja( odtis prsta, nohta, školjke, cevke, semen, šila, noža, vrvice, koleščka, čipke, pečata, brazdasto vbadanje )
   3. Tehnika apliciranja ( rebro, ročno oblikovana aplika, aplika izdelana v matrici, v kalupu, barbotin, nanos peska, apliciranje kovinski žebljičkov, kovinskih lističev)
   4. Tehnika modeliranja (plastično rebro, plastična izboklina, gubanje površine)
   5. Tehnika odtisovanja (vezana na negativne kalupe, da dobimo izstopen relief)
   6. Tehnika inkrustiranja (vlagamo razne vložke gline druge barve v izdolbeno ali izpraskano površino, ali različne materiale)
   7. Tehnika poliranja (ločimo poliranje pred žganjem in po žganju izdelka)
   8. Tehnika poslikave izvajamo na nežgani, žgani neglazirani površini ali na glazirani površini (tu uporabljamo različne materiale, glede na stanje gline – uporabljamo maso za vlivanje, engobo, prozorno glazuro , glazurne barve, podglazurne barve in raztopine, medglazurne barve in nadglazurne barve)
   9. Tehnika plemenitenja (z dragimi kovinami)
   10. Tehnike tiskanja (enobarvni tisk, večbarvni tisk, sitotisk fotokeramična tehnika, nalepke)

*Krasilne tehnike od 1-7 najpogosteje uporabljamo na mokri surovi glini, tedaj ko je predmet v mokrem, ali poltrdem stanju, nekatere tudi na trdi površini. Običajno razne tehnike tudi kombiniramo. Ko je predmet enkrat žgan / temu pravimo biskvit/, imamo manj možnosti okraševanja, v glavnem je to tehnika poliranja in tehnika podglazurne poslikave, ko pa je predmet žgan in glaziran lahko porabljamo barve za poslikavo, lustre in plemenite kovine. ).

Več o barvah za keramiko si preberite v naslednjem članku… kliknite tu!

 

krasilne tehnike, vrezovanje piramida krasilne tehnike v keramiki, vtiskovanje čipka krasilne tehnike v keramiki, lengoba (4)
Vrezovanje vzorca Vtiskovanje čipke Nanos barvaste engobe

 


Tekst, izdelava in fotografija: Maja Matilda Remic

Vse kar morate vedeti o oblikovanju gline in tehnologiji keramike, prav tako tudi o raznih drugih najpogostejših ustvarjalnih konjičkih, najdete v priročniku

Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli
ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.

V sklopu “OD GLINE DO KERAMIKE”, poleg tehnologije, podajam tudi
praktične prikaze izdelovanja predmetov iz gline na različne načine,
kar je za začetnike še posebno dobrodošlo.

HOBI USTVARJANJE – Naročite knjigo preko spleta in prihranite – 10% POPUST!