20171105_154307

Recikliranje oblačil postaja vedno bolj modno in pogosto, saj se veliko ljudi zaveda, da s tem pripomore k varovanju okolja. Proizvodnja tekstila in izdelava poceni oblačil ima strašljivo ozadje: ogromno porabo vode in pesticidov pri proizvodnji surovin in velika poraba kemikalij pri obdelavi in barvanju blaga ter seveda izkoriščanje poceni delovne sile.

Zato boste veliko naredili, če nošenih oblačil ne boste prehitro vrgli v smeti – raje jih podarite naprej, dajte v zbirne centre ali pa vaše staro oblačilo predelajte, nadgradite in posodobite. V njem se boste dobro počutili, pri delu pa boste gotovo uživali. Pri recikliranju vam bo v veliko pomoč tudi malo poznana tehnika zračne čipke in v zvezi s to uporaba vodotopne folije ali vodotopnega lepila v spreju.

Danes vam kot primer predstavljamo izdelavo šala iz ostankov nitk in koščkov blaga. Mogoče ste že ugotovili povezavo: s pomočjo tehnike zračne čipke lahko vaša stara oblačila razrežete na koščke, sestavite v večjo ploskev, prešijete in iz velike pole novo nastalega blaga ukrojite novo oblačilo. Vodotopno folijo uporabljamo tudi pri vezenju in pri šivanju najrazličnejših aplikacij na zelo zahtevne ali tanke materiale. Tako sešijemo zanimive aplikacije za krila, obleke, plašče ali izdelamo šal, pokrivalo ali celo kose tekstila, ki jih potem krojimo. Na ta način ustvarjamo inovativne, pisane abstraktne kose oblačil, podobne dinamičnemu umetniškemu kolažu, ki meji že na fantastiko. Tu ni nič predpisanega, vse naj bo plod vaše ustvarjalne domišljije. Pomembno je le, da navidezni kaos, z uporabo različnih barv in materialov, na koncu deluje v ravnotežju. – Pomagajte si z domišljijo, nič ni nemogoče!

UPORABA VODOTOPNE FOLIJE PRI IZDELAVI ŠALA

Kaj je vodotopna folija? To je folija, ki jo kupujemo na metre in je topna v vodi. Vodotopna folija se najpogosteje uporablja pri izdelavi zračne čipke, kjer služi kot vezilna podlaga. S prešivanjem s sukancem se oblikuje vzorec, z namakanjem v mlačni vodi pa se nato vodotopna folija razgradi, ostane pa zračna čipka. To tehniko pa lahko uporabljamo tudi za prešivanje raznih ostankov volnenih in bombažnih niti, koščkov blaga, trakov, čipk in podobno. Na kratko: na eno plast folije s polaganjem preje in ostalih poljubnih materialov oblikujemo vzorec, ga prekrijemo z drugo plastjo folije in to večkrat prešijemo s šivalnim strojem.

Kaj potrebujemo?

  • vodotopno folijo,
  • prejice volne, bombažne, nitke, koščke blaga, itd.,
  • šivalni stroj,
  • različne barve sukanca in pribor za šivanje.

Kako delamo?

 1. Vse materiale najprej operemo, saj se lahko različno krčijo.
 2. Pripravimo vodotopno folijo /kupimo v nekaterih trgovinah z blagom ali v pozamenteriji/ v želeni velikosti, za šal npr.140cm x 30 cm.
 3. Na vodotopno folijo položimo razne prejice, volnene nitke, koščke blaga, čipke, itd. in z njimi oblikujemo fantazijski vzorec. Lahko naredimo več plasti.
 4. Čez to položimo zopet vodotopno folijo. Ročno pošijemo z naudarnim sukancem, ali pripnemo z nekaj bucikami, da se nam različne plasti med šivanjem ne premikajo. Vse skupaj pazljivo prešijemo s šivalnim strojem z navadnimi ali cik-cak šivi. Pri šivanju lahko sledimo vzorcu, delamo vijuge ali pa naredimo mrežo s presledki 1- 2 cm.
 5. Končani izdelek potopimo v mlačno vodo in speremo. Pri tem se bo vodotopna folija razgradila, ostala pa bo čudovita tekstura z vmesnimi zračnimi prostori.

Izdelava take tekstilne strukture ni zahtevna naloga, ustvarjanje pa vam daje popolno svobodo, saj ni nič predpisanega. Torej uživajte pri igri barv ter domiselnih kombinacij različnih »nezdružljivih« materialov! Tehniko zračne čipke uporabite tudi ko reciklirate oblačila! Na spletu najdete tovrstno zračno čipko pod geslom »crazy wool«. Priporočam vam, da si ogledate ideje, saj vam bodo v pomoč pri vašem ustvarjanju, poleg tega pa vas bodo osvobodile eventualnih zavor.

Maja Matilda Remic, 05. 11. 2017

Veliko idej najdete v doslej najobsežnejši knjigi o ustvarjanju v slovenskem jeziku, avtorice Maje Matilde Remic – HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.