1. jaslice fotografiramo in naredimo voščilnico

Legenda pripoveduje, da se je za božično noč v betlehemskih jaslicah rodilo božje dete.

Pastirji, ki so stali okrog, so gledali prizor z nejevernimi in začudenimi očmi, saj je nežno obličje spečega deteta obdajala nenavadna, nebeška svetloba. Spoznali so, da se je uresničila prerokba: tu pred njimi leži zveličar sveta, rodil se je Jezus Kristus.

Tam je bila tudi truma angelov, vendar jih pastirji niso mogli videti s človeškimi očmi, občutili pa so njihovo bližino.

Zakaj kristjani postavljajo jaslice?

Jaslice simbolizirajo prikaz Jezusovega rojstva v betlehemskih hlevčku. Postavljamo jih na predvečer božiča pod božično drevo ali samostojno. Jaslice sestavljajo figurice Marije, deteta in Jožefa, angelov, pastirjev, ovčk in drugih živali, ter svetih treh kraljev. Tako imajo lahko osnovne jaslice le tri figurice pa tja do 3000 figuric.

Jaslice so dokaj različne. V bistvu ločimo dva tipa jaslic: krajevno obarvane jaslice, ki imajo hlevček in značilnost domače pokrajine in jutrovske, ki imajo votlino, v ozadju pa je Betlehem in palme.

Pri nas je jasličarstvo dokaj priljubljeno. Imamo društvo ljubiteljev božičnih jaslic in na Brezjah muzej, kjer so na ogled jaslice z vsega sveta.
Jaslice so poljubnih velikosti in iz različnih materialov, največ jih je narejeno iz gline, porcelana, lesa, v zadnjem času tudi iz plastike. Nekaj posebnega so žive jaslice v Postojnski jami. Nekoč so bile zelo priljubljene jaslice iz papirja /Gaspari, Gorše, Kralj/, ki jih danes ne dobimo več. Na žalost v naših trgovinah prodajajo predvsem tuje (kičaste) jaslice, domače jaslice pa zasledimo le v etno trgovinah ali na božičnem sejmu.

JASLICE LAHKO NAREDIMO SAMI

Ste si že od nekdaj želeli, da bi sami izdelali jaslice, pa se vam je to zdelo preveč zahtevno in komplicirano. Če znate kipariti boste svojo idejo realizirali z lahkoto! Tudi jaz sem izdelala svoje jaslice, ki so obenem podstavek za svečko. Jaslice, ki so na fotografijah so iz gline, žgane na 1000 stopinj Celzija, delno glazirane ter pozlačene s pravim zlatom ( tretje žganje).

Jaslice seveda lahko izdelamo tudi v drugih materialih, najpogosteje so rezljane v lesu.

Otroci lahko naredijo jaslice iz modelirne mase ali slanega testa. Kako? Malo vam bomo pomagali z nasveti – oglejte si članek na portalu Ventilator besed – Maja Matilda Remic, JASLICE IZ LAHKE MODELIRNE MASE

Maja Matilda Remic, 18. 11. 2017

Veliko idej najdete v doslej najobsežnejši knjigi o ustvarjanju v slovenskem jeziku, avtorice Maje Matilde Remic – HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli
ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.