VRTICE, NAREJENE IZ JAVORJEVEGA LISTJA

1.VRTNICE IZ JAVOROVIH LISTOV IN BUČE 005

 
Ko se narava odene v prelepe jesenske barve in listje pričenja odpadati, tedaj je čas, da iz listja naredimo prekrasne vrtnice. V ta namen naberemo raznobarvno listje javorja ali platan.

Za nabiranje listov javorja, iz katerih bomo delali vrtnice je pomembno, da ujamemo pravi trenutek v naravi, ko se listi (primerni so tudi listi platane, trte in nekaterih drugih dreves) obarvajo od rumene do rdeče in odpadejo. Taki listi so najprimernejši zato, ker izgubijo že nekaj vode in so zato tanjši in bolj voljni za izdelavo.

Vrtnice, ki smo jih izdelali, nato postavimo v košek, iz njih naredimo venček, postavimo jih v vazo kot rezano cvetje, z njimi dekoriramo darila, lahko jih posušimo ali prepariramo in podobno.

PRIKAZALI VAM BOMO KAKO NAREDIMO VRTNICE IZ JAVORJEVIH LISTOV

Za eno vrtnico potrebujemo:

⎯ 10 barvitih javorjevih listov
⎯ cvetličarski trak
⎯ paličico
⎯ in škarje

Kako delamo:

  • Vrtnico oblikujemo iz različno velikih javorjevih listov. Listi morajo biti suhi in sveži, taki, ki so pravkar odpadli, da so upogljivi. En krak manjšega lista zapognemo. Zapognjen list zrolamo, da dobimo sredino cveta.
  • Zapognemo naslednji list in ga zavijemo okoli zrolanega sredinskega lista. Z delom nadaljujemo in nizamo čedalje večje liste. Dobro držimo oblikovan cvet, da se nam oblika ne pokvari.
  • Ko smo oblikovali dovolj velik cvet, spodnji del cveta in peclje ovijemo s tanko žico, nato pa še s cvetličarskim trakom. Če želimo, da imajo vrtnice daljše steblo, uporabimo paličice oz . osmukano drevesno vejico oziroma šibo, ki jo vstavimo med peclje listov in ovijemo s cvetličarskim trakom.
  • Vrtnico lahko postavimo v vazo, tako kot ostalo rezano cvetje. Videz svežine bo vzdržala nekaj dni, nato se bo posušila in za malenkost spremenila barvo, vendar bo še vedno lepa.
2.postopek  jesensko ustvarjanje vrtnice iz javorovih , lučke  (2) 3.postopek  jesensko ustvarjanje vrtnice iz javorovih , lučke (13) 4.VRTNICE IZ JAVOROVIH LISTOV
Javorjev list zapognemo Peclje ovijemo z cvetličarskim trakom Vrtnice iz listja lahko tudi posušimo

 

Kako ohraniti vrtnice, ki smo jih naredili iz listja?

– Da se bodo vrtnice iz listja ohranile dalj časa, lahko uporabimo različne metode, ki jih sicer uporabljamo za ohranitev cvetja.
– Cvetje najpogosteje sušimo na zraku, redkeje v pesku ali s pomočjo silikagela. Profesionalci sušijo rože v posebnih
  kondenzacijskih komorah. Če bomo vrtnice, ki smo jih naredili iz listja posušili na zraku, jih postavimo v prostor, ki naj bo
  topel, suh, zračen in temen. Na soncu in svetlobi barve obledijo.
– Za ohranitev vrtnice iz listja, pa lahko uporabimo tudi druge metode, ki jih sicer uporabljamo za prepariranje cvetja: t.j.
  prepariranje s pomočjo silikagela ali glicerina, sušenje v mikrovalovni pečici ter z uporabo čebeljega voska
  ali parafinskega voska, itd.


Tekst in foto: Maja Matilda Remic

Več informacij najdete v knjigi – Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.

HOBI USTVARJANJE – Naročite knjigo preko spleta in prihranite – 10% POPUST!