Prazniki so za ustvarjalce posebnega pomena, saj jih spodbudijo k temu, da svoje ideje tudi uresničijo. Domnevam, da ste tudi vi med tistimi, ki za praznike sami okrasijo dom in spečejo slastne piškote, naredijo voščilnice in izdelajo darila. Praznično ustvarjanje se prične z izdelavo adventnega venčka, do božica pa moramo že vse narediti, drugače bomo prepozni.


Slika 1.  Adventni venček  iz naravnih materialov

Slika 1. Adventni venček iz naravnih materialov

V ADVENTNEM VENCU JE VELIKO SIMBOLIKE

Advent izvira iz latinske besede adventus in pomeni prihod. To je čas pred božičem, ki je v katoliškem bogoslužju namenjen pričakovanju Jezusovega rojstva, oziroma prihoda, pomeni pa tudi začetek novega liturgičnega leta.

Advent simbolizira adventni venček s štirimi svečkami. Klasični adventni venec je spleten iz zimzelenega rastlinja s štirimi svečami in nosi v sebi veliko simbolike. Okrogla oblika pomeni popolnost in večnost, zimzelene veje govorijo o življenju in rojstvu.

Štiri sveče, ki so običajno v vijolični ali beli barvi, predstavljajo univerzalnost, štiri strani neba in štiri letne čase, vijolične barve pa predstavljajo upanje.

Prvotnim adventnim vencem iz zelenja se pridružujejo venci iz najrazličnejših materialov, kot so les, glina, papir, posušeno cvetje in listje, plodovi, semena, umetne mase, različni okraski, itd. Namesto adventnega venca lahko na mizo postavimo tudi adventno dekoracijo, ali pa naredimo venček za na vrata. Okraševanje z adventnimi venčki ali pa z aranžmaji z eno svečko zasledimo tudi v poslovnih prostorih in javnih lokalih.


Slika 2. Smrečice, ki smo jih izdelali sami lepo krasijo okno

2. Smrečice, ki smo jih izdelali sami krasijo okno

SMREČICE – NARAVNE ALI UMETNE

Po tradiciji naj bi bilo božično drevo naravna smreka ali jelka, toda že dolgo ni več tako. Sodobne smrečice so iz najrazličnejših materialov in vsako leto se pridruži pestri ponudbi še kakšna nova ideja. Tudi sama sem izdelala kar precej neobičajnih smrečic, nobena izmed njih pa ne more nadomestiti naravne božične smreke, ki vsako leto prinaša v domove duh in svežino narave. Če ste ekološko usmerjeni, kupite naravno smreko v loncu, ki jo lahko po tem, ko odsluži svojemu namenu, posadite nazaj v naravo.


Slika 3. Obeske lahko naredimo ali poslikamo

Slika 3. Obeske lahko naredimo ali poslikamo

KRALJESTVO OBESKOV

Krašenje novoletne smrečice izvira že iz antike, vendar okraševanja v tistih časih ne moremo primerjati z zdajšnjim razkošjem. Naše smrečice so kot bleščeče manekenke ali fine gospe z bogatega dvora, le malo jih še diši po skromnih domačih piškotih in zavitih bombonih. Izbira novoletnih obeskov je izredno pestra, kar omogoča industrijska izdelava okraskov, ki se je pojavila konec 19. stoletja. Seveda je tudi pri teh veliko ročnega dela, saj so nekateri obeski prave umetnine.

Sami lahko naredimo obeske na 1001 način. Lahko jih spečemo ali naredimo iz najrazličnejših materialov, lahko pa zgolj okrasimo osnove iz stiropora, papirja, plastike ali stekla. Tudi lepe pentlje so lahko lepa dekoracija za na smreko.


Slika 4.  Jaslice iz gline so vedno lepe

Slika 4. Jaslice iz gline so vedno lepe

JASLICE LAHKO IZDELAMO SAMI

Jaslice v času božiča postavimo pod božično drevo ali samostojno (cerkve), predstavljajo pa prikaz Jezusovega rojstva. Sestavljajo jih figurice Marije z detetom in Jožefa ter svetih treh kraljev, pastirjev, ovčk in drugih živali. Prva znana upodobitev živih jaslic sega v leto 1223, ko je sv. Frančišek Asiški v Grecciu (Italija) obhajal božični večer v votlini nad vasjo, prva postavitev jaslic s figuricami pa je bila v samostanu Fussen na Bavarskem leta 1252. Pri nas na Brezjah obstaja muzej, kjer so na ogled jaslice z vsega sveta, imamo pa tudi društvo ljubiteljev božičnih jaslic. Figure za božične jaslice so poljubnih velikosti in iz različnih materialov, zato ne oklevajte in si naredite svoje božične jaslice v materialu, ki ga najbolj obvladujete. Naj bodo zares izvirne in po vaši duši.


Slika 5.  Za zavijanje daril se moramo potruditi

Slika 5. Za zavijanje daril se moramo potruditi

DARILA NAJ BODO LEPO ZAVITA

Vsak izmed nas v življenju prejme veliko daril, za katera se sploh ne zmeni, kaj šele, da bi bil zanje hvaležen. Lep dan brez težav, sončni zahod, žvrgolenje ptic, prijazen nasmeh in topel stisk rok so darila, ki so mogoče več vredna od gmotnih daril, ki jih bomo prejemali in tudi dajali za novoletne praznike. Pa vendar, brez njih ne gre in temu se moramo ukloniti. Ne glede na to, ali bo darilo le skrbno pripravljen kozarec doma narejene marmelade, kvačkan prtiček ali kaj dragocenejšega, naj bo darilo lepo in razkošno zavito. Sicer darilo razvrednotimo, kajti tudi zavijanje daril je pozornost, ki jo posvetimo obdarovancu.


Tekst in foto: Maja Matilda Remic

Več informacij najdete v knjigi – Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.

HOBI USTVARJANJE – Naročite knjigo preko spleta in prihranite – 10% POPUST!