skleda  zvezde,školjke spletJPG

 

 
Prepustite se domišljiji in izdelajte posodo iz lahke modelirne mase. Lahka modelirna masa je izdelana iz naravnih sestavin (zelo drobne lahke penaste kroglice, naravno sredstvo za vezavo materiala -podobno lepilu za tapete, kozmetični konzervansi in voda) in je primerna tudi za otroke od 3. let dalje. Delo z lahko modelirno maso je zelo prijetno, čisto in enostavno. Ko se izdelek v 2-3 dneh posuši na zraku, je odporen proti udarcem in padcem, celo bolj kot izdelki iz ostalih modelirnih mas.

SKLEDA IZ MORSKIH ZVEZD

Iz lahke modelirne mase bomo izdelali skledo z morskimi zvzdami in školjko za nakit. Ko delamo skledo bomo delali tako, da bomo ločeno naredili skledo in zvezde in jih potem spojili skupaj. Zvezde bomo izdelali s pomočjo kalupa, lahko pa jih oblikujemo tudi ročno.Tudi obesek za ogrlico bomo izdelali po kalupu, za ostalo pa bomo uporabili prave polžke.

Kaj potrebujemo:

⎯ lahko modelirno maso, ki se suši na zraku ali mikrovalovni pečici
⎯ plastičen kalup za oblikovanje školjk in morskih zvezd
⎯ skledo za model
⎯ pribor za modeliranje
⎯ belo akrilno barvo
⎯ gloss lak

Kako delamo:

  • Lahko modelirno maso razvaljamo na približno 6 mm debelo ploskev.
  • Najprej naredimo morske zvezde. Morske zvezde lahko naredimo ročno ali s pomočjo kalupa. Kalup malo naoljimo in vanj položimo košček zvaljene modelirne mase in ga potisnemo v kalup. Višek materiala odstranimo z nožem.
  • Zvezdo vzamemo iz kalupa in z delom nadaljujemo.
  • Naredimo približno 10 zvezd ali več, odvisno od velikosti osnovne posode.
  • Posodo oblikujemo posebej. Pri oblikovanju posode si pomagamo s kakšno skledo, ki bo služila kot model.
  • Zvezde nato spojimo s posodo. Tudi kraki naj se med seboj stikajo, oziroma nekoliko prekrivajo. Spoj naredimo tako, da zmočimo kontaktne točke in stisnemo skupaj. Površino potem zgladimo s prsti ali modelirno lopatko in gobico.
  • Ko se bo posoda z morskimi zvezdami posušila, na zraku 2-3 dni ali pa v mikrovalovni pečici, bo izdelek zelo trden in dokaj odporen.
  • Posodo še pobarvamo z belo akrilno barvo in lakiramo.
zvezde naredimo po kalupu .JPG11 skleda iz morskih zvezd nakit iz školjk.jpg SPLET
Morske zvezde iz modelirne mase naredimo ločeno od sklede Skleda iz lahke modelirne mase je zelo dekorativna Iz lahke modelirne mase izdelamo tudi obesek v obliki školjke za nakit

 


Ideje, tekst in foto: Maja Matilda Remic

Več informacij najdete v knjigi – Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.

HOBI USTVARJANJE – Naročite knjigo preko spleta in prihranite – 10% POPUST!