klovn na ljubljanski ulici

 

Navada šemljenja za pustni čas sega daleč v predkrščanski čas, ko so naši predniki praznovali odhod zime in ponovno obujanje
narave.Ta običaj se je ohranil do danes in tako se vsako leto, kmalu po novem letu, že v sredi meseca januarja, začnejo priprave na pustovanje. Datum pusta je premakljiv, običajno je to v februarju ali marcu in traja cel teden. Po pustu, tja do velike noči, pa nas čaka post ali vsaj precej zmernosti pri prehrani. Letos zaradi krize to ne bo niti težko!

Pust je tudi velika priložnost za ustvarjanje. Pri tem lahko damo svoji domišljiji prosto pot in izrazimo svoje skrite želje. Za nekaj dni se prelevimo v prince in kraljične, v pravljična bitja ali strašljive pošasti. Možnosti je res ogromno. Nekoč so vsa oblačila in rekvizite za pustno rajanje naredili doma, danes, ko je ponudba pustnih kostumov velika, kombiniramo – nekaj kupimo, nekaj naredimo sami, predvsem pa sami poslikamo obraz
Posredujemo nekaj nasvetov.

BARVE ZA POSLIKAVO OBRAZA

Za poslikavo obraza uporabljajte samo barve, ki so namenjene poslikavi kože. Predvsem je to pomembno za poslikavo otroškega obraza, kjer je koža še posebno nežna. Nikar ne segajte po akrilnih barvah ali flomastrih, saj niso primerni, veliko težav je tudi pri odstranjevanju.

Barve za poslikavo obraza kupite bodisi v art trgovinah, večjih trgovskih centrih, največjo izbiro pa najdete v tako imenovanih magic shop trgovinah ali na spletu. Vse barve, ki so deklarirane za poslikavo obraza oziroma telesa, so pod strogim nadzorom, zato jim lahko zaupate. Za laike bo najbolje, da kupijo komplet barv za obraz na vodni osnovi, ki se hitro sušijo in ne pacajo. Taki kompleti so ponavadi namenjeni poslikavi določenih mask, npr. za slikanje živali, druge za princeske in klovne itd. Primerne so tudi barve v tubi za telo, barvni pudri, barve in voščenke na osnovi vazelina, ki se enostavno nanašajo, vendar se hitro razmažejo. Uporabimo lahko tudi razna črtala in svinčnike, ki se uporabljajo v kozmetiki. Uporabimo lahko tudi nalepke tattoo.

2. barve za poslikavo obraza PUST 011 008.JPGmaska 7. deklice se rade  spremenijo v princeske jpg (1)
Različne barve za poslikavo obraza Če nismo vešči poslikave obraze, lahko vadimo na maski Deklice se rade spremenijo v princeske

S KAKŠNIMI BARVAMI POSLIKAMO OBRAZ

Če se bomo spremenili v vizažista in poslikali otroški obraz, potem se z otrokom najprej pogovorimo, kaj bi rad predstavljal, saj se v vrtcu ali šoli gotovo pogovarjajo o tem. Verjetno bo to kak pravljični lik npr.: vila, princeska, čarovnica, klovn, spiderman, Pika Nogavička, Indijanec, vražiček, metulj, angel, ninja želva, ali kakšen lik živali. Zelo pogosti so mucki, tigri, levi, miške, čebele, metulji. Za vajo je najbolje, da naredite skico in jo pobarvate , tako bo s poslikavo obraza manj dela in manj brisanja. Pri nekaterih kompletih barv, ki jih kupimo, dobite natančna navodila postopka slikanja, sicer pa postopajmo takole:

Potrebujemo
⎯ barve za kožo na vodni osnovi,
⎯ gobice, čopiče,vodo

Osnovni postopek
• Slikamo na umit obraz, saj bo tako oprijem barve boljši.
• Najprej z vlažno gobico nanesemo barvno podlago na večje površine. Eventualni višek barve, ki dela poslikavo neenakomerno popivnamo s suho gobico.
• Ko se barve posušijo, lahko preko njih brez težav rišemo črte in motive. Najbolje je, da za vsako barvo uporabimo svojo gobico in svoj čopič. Tako bodo barve ostale čiste. Sicer gobico in čopič sproti spiramo z vodo.
• Barve se vedno nanašajo od svetlejšimi barvnih odtenkov do temnejših odtenkov.
• Barve so vodotopne, zato jih raztapljajte tako, da z mokrim čopičem ali gobico krožite po barvi.

POSLIKAVA – KLOVN

Klovna lahko naslikamo na različne načine. Na sliki je klovn naslikan na lažji način. Z gobico nanesemo belo podlago na celoten obraz. S čopičem narišemo obris modrega in rdečega območja okrog oči, ki naj seže nad obrvi. Narisana področja obarvamo z gobico Z rdečo barvo narišemo še obris klovnovih ust in konico nosu. Za pokrivalo lahko kupimo lasuljo. Iz blaga sešijemo še kostum ali pa ga kupimo, saj ga dobimo že za 10 evrov.

POSLIKAVA – PRINCESKA

Za princesko nanesemo na sence in čelo malo podlage v nežnih roza odtenkih, na veke pa turkizno barvo. Nato z belo barvo narišemo spirale, solzice, zvezdice ali srčke. Pravljično podobo zaključimo nad obrvmi z samolepilnimi barvnimi kristalčki..Obleko za princesko lahko naredimo sami, ali pa jo kupimo, saj je tovrstnih modelov zares veliko.

KAKO NAJLAŽJE ODSTRANIMO LIČILA?

Če bomo uporabili barve na vodni osnovi, ličilo enostavno odstranimo s toplo vodo in milom ali vlažnimi robčki.
Barve z vazelinom najlažje odstranimo z otroško kremo za obraz in vato ali mlekom za čiščenje kože.
Tekst in foto: Maja Matilda Remic
Več informacij najdete v knjigi – Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.
Naročite knjigo preko spleta in prihranite – 10% POPUST!
• KATEGORIJA:
USTVARJANJE ZA OTROKE, NAREDI SAM, UNIKAT, USTVARJALNE IDEJE, USTVARJANJE, HOBI USTVARJANJE, USTVARJALNE DELAVNICE
• OZNAKE:
PUST, IDEJE ZA PUSTA, IDEJE ZA USTVARJANJE, POSLIKAVA OBRAZA, PRINCESKA, KLOVN, PRIROČNIK ZA USTVARJANJE
®


Tekst in foto: Maja Matilda Remic

Več informacij najdete v knjigi – Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.

HOBI USTVARJANJE – Naročite knjigo preko spleta in prihranite – 10% POPUST!