poslikava-svile

Slikanje na svilo ima za marsikoga prav poseben čar. Ker je tehnik za poslikavo svile več, lahko svoje ideje preskušamo na različne načine in nikoli ne bomo razočarani, kajti že svila, sama po sebi , je žlahten material, mehak in prijeten na otip, ki nežno boža našo kožo, v kombinaciji z barvami pa dobi pravljično razsežnost.

Poslikamo pa lahko tudi že narejeno oblačilo in ni nujno, da je ravno iz svile, paziti moramo le, da izberemo ustrezne barve in tehniko.

Tu bom opisala priljubljeno tehniko slikanja na svilo s konturo in barvami, ki se fiksirajo z likalnikom.

PRIPOMOČKI ZA POSLIKAVO SVILE

Za začetnike so najprimernejše tanjše vrste svile, npr. pongee 05, ki lepo vpijajo barve in ji dajo svetleč odtenek. Potrebujemo še okvir za napenjanje svile.To je pripomoček brez katerega ne moremo, kajti blago moramo napeti na okvir s posebni pripenjali, da ga lahko slikamo. Čopiči naj bodo vsaj trije – za večje površine, srednje površine in manjše detajle. Za obrobo lahko uporabimo gutto, brezbarvno konturo, ki preprečuje in omejuje razlivanje nanosa barve in se pri pranju izpere ter ne pušča sledov ali barvne konture, ki ostanejo na svili. Najpogosteje se uporablja prozorna kontura, nato črna, zlata in srebrna. Barve za svilo v lončkih. Potrebujemo vsaj osnovne barve. Barve so tekoče in jih lahko redčimo z vodo ali mešamo med seboj. Pastelne odtenke pa dosežemo z dodajanjem nekaj bele barve ali redčenjem z vodo. Imamo dve liniji barv: barve, ki se utrjujejo z likalnikom in barve, ki se utrjujejo v parilniku. Mi bomo uporabili prve.
Potrebujemo še običajen svinčnik ali flomaster fantom za izris vzorca, skico motiva, ki ga želimo naslikati, nekaj papirnatih serviet, paleto za mešanje barv oziroma manjše lončke, vodo ter likalnik.

BARVE-ZA-SVILO-004 3.OKVIR-ZA-SLIKANJE-(3) svila---utrjevanje-z-likalnikom--

KAKO SLIKAMO

  • Svilo operemo v topli vodi, da odstranimo apreturo, jo izperemo in posušimo ter zlikamo po hrbtni strani. Če kupimo že pripravljene izdelke za slikanje npr. šale , rute, kravate, srajce v trgovinah za ustvarjalne, tega ni potrebno narediti.
  • Ko ste si izbrali motiv (lahko ga narišemo sami ali dobimo na internetu), ga najprej poskusite naslikati na kos svile npr. 15 x 15 cm , da preskusite konturo in barve.
  • Svilo napnemo na okvir s posebnimi pripenjali. Skico pripnimo na notranjo stran( se vidi , ker je svila tenka ), motiv prerišemo na svilo s fantom flomastrom , ki kasneje izgine.
  • S konturo v tubi direktno naredimo obrobne črte motiva. Obrobne črte naj bodo kar se da enakomerne in se morajo stikati. Počakajmo kakšno uro, da se kontura posuši. Kontura prodre v tkanino in preprečuje razlivanje barv.
  • Barve za svilo so zelo tekoče, zato pazimo pri nanosu. Za vsako barvo moramo uporabiti čist čopič. Barvo nanašamo v sredino motiva, svila vpija barvo in se razleze do konture.
  • Predno svilo snamemo iz okvira, se morajo barve posušiti. Nato barve fiksiramo z likalnikom. Dve minuti likamo na hrbtni strani na programu za bombaž.
  • Predno poslikano svilo operemo, naj mine kakšen dan ali dva, da barve »dozorijo«.

KAJ JE SVILA

Svila je narejena iz fine, mehke in bleščeče trdne niti , ki je v bistvu naravni protein, tako kot človeški las, in jo proizvaja sviloprejka. Več stoletij je bila izdelava svile velika skrivnost daljne Kitajske. Ko je pred približno 2000 leti prišla skrivnost na dan, se Evropejci niso mogli načuditi, da svileno nit proizvaja v bistvu žuželka, metulj sviloprejka. Svilo proizvaja odrasla gosenica, ki sprede zapredek (kokon). Tanka nitka je dolga približno 500 m.

PRAVILNO NEGOVANJE SVILE

Svilo pred pranjem ne namakamo.
Peremo jo v mlačni vodi in s sredstvom za pranje volne in svile. Po spiranju svilo odcedimo in zavijemo v brisačo in tako sušimo.
Zlikamo še vlažno na hrbtni strani.
Svile ne sušimo na močnem soncu, ker lahko nekatere barve obledijo.


Tekst, izdelava in foto: Maja Matilda Remic

Več informacij najdete v knjigi Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.

HOBI USTVARJANJE – Naročite knjigo preko spleta in prihranite!