ogrlica iz bučnih semen (4)

Bučna semena niso uporabna samo v prehrani in zdravilstvu, temveč so primerna tudi za otroško ustvarjanje. Iz semen, lahko delajo mozaike, zapestnice, ogrlice, rožice in slike.

Ustvarjanje z naravnimi materiali je privlačno in zabavno , povrhu pa še poceni. Torej, nikar ne zavrzite pešk od buč, iz katere ste pripravili okusne jedi.

IZDELAVA ZAPESTNICE IN OGRLICE

Potrebujemo:

– bučna semena
– organsko barvilo
– kis, vodo, posodice
– iglo
– drobne obročke ali perlice, zaponko
– elastično vrvico 5 mm za zapestnico
– laks ali močnejši sukanec za ogrlico

Postopek

Peške moramo najprej pobarvati. Iz naravnih pešk lahko brez barvanja naredimo bolj malo. Za živobarvno ogrlico ali zapestnico ali mozaik pa moramo bučna semena pobarvati. Barvamo lahko z različnimi barvami na več načinov:

barvanje semen v barvni kopeli  (1) p4260280 022

• barvanje z organskimi barvili v kopeli

Če želimo pobarvati veliko pešk naenkrat, bo najprimernejše barvanje v barvni kopeli. Otroci naj barvajo z organskimi barvami, to so barve, ki jih uporabljamo za okraševanje peciva ali barvami za barvanje pirhov. Odrasli lahko uporabijo tudi barve za svilo ali za batik. Kako barvamo peške v kopeli? Potrebujemo bele bučne peške, organsko barvo za hrano, mešanico vode in belega kisa in skodelico. V posodice pripravimo mešanico vode in kisa ter dodamo nekaj kapljic organske barve (barve za pecivo). Pripravimo vsaj tri različne barve. V posodice damo po pest semen in pustimo namočene nekaj ur. Semena vzamemo iz posodic in ji damo sušiti na časopisni papir ali na papirnato servieto.Pustimo da se čez noč posuši in nadaljujemo z delom drug dan.

 • barvanje z barvami in čopičem

Peške lahko barvamo tudi z drugimi barvami , kot npr. tempero, akrilno barvo, barvo za steklo. Barvamo nanašamo s čopičem. Peško pobarvamo najprej na eni strani, ko se barva posuši pa še na drugi strani. Lahko pa peške natikamo na zobotrebce (prej naredimo s šilom luknjico) in jih nato jih pobarvamo delno ali v celoti ali naredimo vzorce , npr, ćrte, pike. Zobotrebce zapičimo v cvetličarsko gobo.

NIZANJE OGRLICE IN ZAPESTNICE

Zapestnica

Elastično vrvico skrajšamo na primerno dolžino zapestnice. Elastiko vdanemo v večjo šivanko in jo napeljemo skozi sredino semen.Vmes lahko napeljemo drobne krogljice ali bleščice, da ne bodo peške preveč skupaj. Zavozlamo z dvojnim vozlom.

Ogrlica

Za ogrlico je najprimernejša lateks vrvica ali tudi debelejši sintetični sukanec. Tega vdanemo v iglo in tako kot pri zapestnici napeljemo skozi sredino semen. Lahko pa med semeni delamo vozle, vstavljamo krogljice in podobno. Za zaključek uporabimo zapiralo za nakit, če pa je ogrlica dolga, jo samo zavozljamo, saj jo bomo lahko natikali preko glave.
Na koncu lahko zapestnico in ogrlico še prelakiramo z lakom na vodni osnovi.


Tekst, izdelava in foto: Maja Matilda Remic

Več informacij najdete v knjigi Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.

HOBI USTVARJANJE – Naročite knjigo preko spleta in prihranite!