SLIKANJE NA SVILO IN APLIKACIJE

Aplikacija na svili - detajl

Aplikacija na svili – detajl

Ideja: Kako prenoviti svileno obleko

Obleko iz svile,ki ste se je morda naveličali, gotovo ne boste zavrgli. Če imate le malo umetniške žilice, jo lahko spremenite in ji daste umetniški pridih, oziroma drugačen videz.

Kako to lahko naredimo? Načinov je kar precej. Naj naštejemo nekatere: obleko lahko pobarvamo v drugo barvo, jo poslikamo ali jo popestrimo z domiselno aplikacijo. Ne nazadnje – svileno oblačilo lahko tudi recikliramo, tako da ga predelamo in podobno. Ali pa z uporabo vseh teh tehnik obleko naredimo kot umetniški kolaž, ki jo bomo z veseljem nosili.

Posebno tehniko dinamičnega kolažiranja svile s poslikavo in z aplikacijami z nitmi ter koščki svile, vam prikazujemo na kreacijah Dušanke Herman.

Dušanka Herman, po poklicu tekstilna tehnologinja, v svojem butiku in ateljeju Butik Lina – kreacije v svili, v Ljubljani, Gornjem trgu 14, kreira in prodaja svoje čudovite izdelke. Vse svoje življenje je zapisala svili in se z njo poistovetila. Njeni izdelki so prava paša za oči in prava umetnina.

Kako nastajajo njene kreacije?

Dušanka Herman vse svoje kreacije v svili umetniško nadgradi s poslikavo in kombinacijo različnih tekstilnih tehnik. Ustvarja inovativne, pisane abstraktne kose ženski in moških oblačil. Vsak njen kos, naj se gre za žensko svileno obleko, moško srajco, kravato, svilen šal ali ruto, zavese, blazine ali kos metražne svile, iz katerega bomo lahko dali delati obleko, pa je podoben dinamičnemu umetniškemu kolažu, ki meji že na fantastiko. Vsak izdelek je unikaten kolaž s prefinjeno eleganco, ki ga lahko nosimo vsak dan ali za svečane priložnost. Včasih pa Dušanka Herman svilo ujame v okvir in jo spremeni v dekorativno lirično sliko, ki zelo poživi vsak prostor. Nad njenimi izdelki so najbolj navdušeni turisti, ki zaidejo v staro Ljubljano, zato veliko njenih kreacij odpotuje na najrazličnejše  konce sveta.

Ali lahko sami spremenimo obleko?

Če se boste prenove obleke lotili sami, /mimogrede, odnesete jo lahko tudi v butik Lina, kjer vam jo bodo pomagali prenoviti po vaši želji  https://svila-lina.net, ni nujno da znate šivati s šivalnim strojem, saj lahko domiselne aplikacije na tkanino prišijete tudi ročno. Tu ni nič predpisanega, vse naj bo plod vaše ustvarjalne domišljije. Pomembno je le, da navidezni kaos, z uporabo različnih barv in materialov, na koncu deluje v ravnotežju. Dobro je , da si preberete par člankov na internetu, ki opisujejo nekatere tehnike, ki vam bodo prišle pri delu še kako prav:

  • tehniko z aplikacijami si oglejte na  https://www.liupka.com/blog,
  • če boste obleko tudi poslikali, si lahko opis tehnike slikanja na svilo ogledate na www.hobi-ustvarjanje.si/wp/blog/slikanje-na-svilo

Pri delu lahko uporabimo papir za aplikacije in vodotopno folijo

Pri izdelavi aplikacije uporabimo obojestranski lepilni aplikacijski papir. V veliko pomoč vam bo tudi vodotopno lepilo v spreju ali vodotopna folija. Ta se uporablja predvsem pri izdelavi zračne čipke, kjer služi kot vezilna podlaga. S prešivanjem s sukancem se oblikuje vzorec, z namakanjem v mlačni vodi pa se nato vodotopna folija raztopi, ostane pa zračna čipka. Glej tudi http://www.hobi-ustvarjanje.si/wp/blog/zracna-cipka

Tekst in foto: Maja Matilda Remic, 31.08.2018

Vse o barvanju tkanin in poslikavi svile ter druge ustvarjalne tehnike najdete v do sedaj najobsežnejši knjigi o ustvarjanju v slovenskem jeziku,
avtorice Maje Matilde Remic – HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli
ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.