Vrečke, tisk z zelišči , mateja (4)

Vrečke za shranjevanje zelišč bomo sešili sami in potiskali po svoji zamisli. Tako bodo ne le uporabne, lahko jih bomo, napolnjene z posušenimi zelišči ali sivko, podarili kot priložnostno darilo prijateljem.V nadaljevanju vam predstavljamo enostavno grafično tehniko z odtiskovanjem listov in raznih drugih delov rastlin na platno in še nasvet, kako sešijemo vrečko za zelišča.

ODTISKOVANJE Z LISTI IN DELI RASTLIN

Vrečke za shranjevanje zelišč bomo naredili iz lanene tkanine, potiskali pa jih bomo s pomočjo enostavne grafične tehnike – z odtiskovanjem listov in raznih drugih delov rastlin. Za tisk lahko uporabimo različne vrste barv, ki so lepljive, npr. akrilne barve, grafične barve, akvarelne barve za tekstil, napihljive barve, oljne barve, itd. Če odtise na tak način delate prvič, svetujemo, da naredite nekaj vaj na papir ali na ostanke blaga, da boste dobili občutek ustreznega nanosa barve, ki bo zagotavljal perfekten odtis. Tiskanje ni zahtevno in je primerno tudi za otroke.

Potrebovali bomo:

 laneno tkanino
 sveže dele zelišč
 akrilne in napihljive barve
 papir
 valjček, čopiče, gobico
 papirnate brisače

Tiskanje z akrilnimi barvami

Na posamezne sveže liste ali druge dele rastline z gobico ali čopičem nanesemo nerazredčeno akrilno barvo. Barva je lahko samo v enem odtenku, ali pa nanesemo različne barve. Tako npr. steblo pobarvamo rjavo, liste (spodnja stran) pa z različnimi odtenki zelene, rjave in rumene. Najpomembnejše je, da ugotovimo pravo količino nanosa barve, da bomo dobili zares lep odtis. Zato vadimo na papirju in ostanku blaga. Rastlino ali liste z obarvano površino položimo na blago in s pomočjo papirnate serviete ali valjčka, prenesemo na blago, da dobimo odtis. Če kje odtis ni uspel, ga lahko popravimo s čopičem. Pustimo, da se barva posuši (nekaj ur) in prelikamo. Vrečke lahko peremo na roke.

Tiskanje lahko kombiniramo z napihljivimi barvami

Tiskanje lahko kombiniramo tudi z napihljivimi barvami, ki bodo naredile vtis reliefa. V našem primeru bomo na ta način naredili cvet sivke. Odtis naredimo z akrilno barvo, ko se le ta posuši, pa na cvet nanesemo še nekaj napihljive barve. Lahko pa v celoti nanesemo napihljive barve in pri tem delamo enako kot z akrilnimi barvami. Napihljive barve se morajo dobro posušiti, kar traja najmanj 6 ur. Nato jih je potrebno še termično obdelati, saj segrevanje povzroči efekt “napihovanja” barve. To lahko dosežemo s sušilcem za lase (na maksimum) ali damo izdelek v kuhinjsko pečico segreto na 150 stopinj ( za slabo minuto), ali odtis na tkanino utrdimo z likalnikom. (10 – 60 sekund. – na likalniku nastavimo temperaturo za likanje bombaža). Za likanje uporabimo mehko podlago! Tkanino vedno peremo obrnjeno pri temperaturi do 40°C, tudi likajmo jo po notranji strani, torej ne po barvi.

KAKO SEŠIJEMO VREČKO

Za eno vrečko potrebujemo: laneno blago, srednje debelo vrvico, škarje, sukanec, šivalni stroj in svinčnik.

Kako šivamo:

Za vrečko velikosti npr. 14 cm x 20 cm izrežemo iz blaga pravokotnik v velikosti 30 cm x 23 cm (upoštevali smo rob in zavihek). Daljšo stran prepognemo na pol in jo ob strani sešijemo s šivalnim strojem. Zašijemo še spodnji del vrečke. Vrhnji del vrečke nato dvakrat zapognemo, da dobimo rob 1,5 cm, v katerega bomo napeljali vrvico (ni pa nujno, ker lahko vrečko zavežemo tudi tako, da ne vstavimo vrvice). Zapognjen rob dvakrat prešijemo na enaki razdalji. Zavihek ob robu odparamo (0,5 cm), vrečko prelikamo in obrnemo ter vstavimo vrvico.

Tekst in foto: Maja Matilda Remic, 09.06.2018

Veliko idej najdete v doslej v najobsežnejši knjigi v slovenskem jeziku, avtorice Maje Matilde Remic – HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli
ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.