ročno izdelane blazine. spletna stran JPG (3)Okrasne blazine najdemo v vsakem domu, saj so sestavni del opreme, kot sta sedežna garnitura in postelja. Z njimi polepšamo prostor, dom je toplejši in prijaznejši. Blazine pri sedenju podložimo pod hrbet in sedimo udobnejše. Ko se sčasoma blazin, ki jih imamo, naveličamo ali če bi v stanovanje radi vnesli nov, svež videz, jih enostavno zamenjamo ali jim zamenjamo samo preobleko. Stanovanje bo s temi majhnimi popravki dobilo svežino in povsem nov videz. Na trgu je velika izbira blazin, a morda vseeno ne boste našli take, ki bo po vašem okusu, zato vam svetujemo, da si blazine izdelate kar sami. Tako boste lahko uskladili barve in materiale s preostalo opremo. Seveda ni treba, da naredite vso blazino, tj. osnovo iz pene in spodnjo prevleko, vse to lahko poceni kupite, temveč boste naredili le dekorativno preobleko. Sprašujete se, ali morate znati šivati s šivalnim strojem. Ni nujno. Ponujamo vam tudi nekaj idej, kako naredimo blazino brez šivanja.

BLAZINE LAHKO IZDELAMO SAMI PO SVOJ ZAMISLI

Pri ideji je dobro upoštevati nasvete arhitektov:

 • Če imate klasično pohištvo, potem dajte blazinam polet. Bodite drzni ali otroško naivni, vsekakor pa izvirni. Če želite umirjeno klasiko, potem so lahko vaše blazine v barvi sedežne garniture, drugačen videz pa poudarite s tkanjem in strukturnim vzorcem blaga ali z domiselno izdelavo blazin. Lahko pa blazine poenotite z dekorativnimi zavesami.
 • Pri modernem pohištvu pazite, da bodo blazine v drugi barvi, kot je kavč. Svetlo enobarvno sedežno garnituro lahko npr. popestrite z blazinami najrazličnejših barv. Pazite tudi na vzorce, ki naj bodo »lažji« in moderni. Sledite lahko tudi modnim trendom.
 • Starinsko pohištvo zahteva stilske blazine ali vsaj blazine s cofi.
 • Za otroško sobo pa boste naredili kakšno pravljično blazino.

NA KAJ MORAMO PAZITI PRI NAKUPU BLAGA

Preden kupite blago, morate narediti načrt: koliko blazin želite, kakšna bo velikost blazin, razmislite o barvi in vzorcu, izračunajte, koliko blaga boste potrebovali, saj se bo sicer vaš nakup kljub dobri ideji morda slabo končal. Vzemite si tudi čas in obiščite več trgovin s tovrstnim blagom. V trgovinah vam pokažejo vzorce, ki si jih lahko sposodite, saj se boste tako lažje odločili, potem pa blago naročijo, zato pri izvedbi računajte tudi s tem. Kupite zares dobro blago, saj pri stroških za blazine ne gre varčevati. Splošno pravilo je, da je gosto tkano blago bolj kakovostno, je pa tudi dražje.

UNIKATNE BLAZINE – NEKAJ TEHNIK ZA VAŠO IDEJO

Če želite narediti zares unikatne blazine, s katerimi se boste lahko pohvalili pred družino in prijatelji, potem vzorec naredite sami. S kakšno tehniko lahko uresničite svojo idejo?

 • Vzorec naslikate z barvami za blago in svilo.
 • Prevleko za blazino lahko naredite tudi tako, da nanjo prišijete okraske iz blaga, ki ste jih izdelali posebej iz drugega blaga. Na tak način bodo zelo lepe blazine v podeželskem stilu ali pa pravljične blazine.
 • Z vezenjem, kvačkanjem ali polstenjem volne lahko naredite klasične ali moderne blazine ali pa naredite le vzorčke in jih našijete na blazino.
 • Tudi s servietno tehniko je možno narediti vzorec na blagu. Kupite poseben medij za tekstil in servietke z vzorcem, ki so vam všeč. Odlepite prvo plast servietke in jo nalepite na blago, ponovno nanesite medij in delo je končano.
 • S foto transfer tehniko lahko na blazino prenesete svojo najljubšo fotografijo
 • Seveda lahko spremenite tudi že obstoječe blazine.

ŠIVAMO LAHKO TUDI BREZ ŠIVALNEGA STROJA

Če nimate šivalnega stroja, lahko blazine sešijete z ročnimi vbodi ali pa tako, da ukrojeno blazino z luknjačem naluknjate (blago podložite) in skozi luknje potegnete okrasno vrvico. Tudi z uporabo posebnega lepila za tekstil je mogoče narediti lepo in trpežno blazino. Unikatne blazine lahko naredite tudi s polstenjem volne.

ročno izdelane blazine. spletna stran JPG (1) ročno izdelane blazine. spletna stran JPG (2) foto transfer fotografij

Primer – BLAZINA – NAREJENA S TERMO TISKOM

Našo blazino smo naredili s pomočjo T-Shirt Transferpapier papirja, kjer se motiv fiksira z likalnikom. Prenos fotografije je zelo enostaven in cenovno ugoden.

Potrebujemo:

 • na T-Shirt Transferpapier natisnjeno fotografijo z inkjet tiskalnikom
 • svetlo bombažno prevleko za blazino
 • likalnik

Navodilo za prenos fotografije na tekstil:

 1. Fotografijo natisnemo na posebni papir za prenos fotografij z inkjet tiskalnikom. Sliko pred tiskom zrcalno obrnemo (flip horizontal) in izberimo tisk v visoki resoluciji in kvaliteti tiska.
 2. Obrežemo natisnjeno sliko in jo položimo z natisnjeno stranjo navzdol na blazino, ki smo jo podložili s krpo, da je podlaga mehka.
 3. Likalnik nastavimo na najvišjo temperaturo. Ne smemo uporabiti pare!
 4. Likati začnemo z močnim pritiskom likalnika na zgornjem kotu slike in se vodoravno premikajmo po površini. Nato v krožnih gibih likajmo po papirju približno 3-4 sekunde na istem mestu.
 5. Počakajmo, da se transfer papir popolnoma shladi, nato odstranimo zaščitni papir z odločnim gibom.
 6. Izdelki so pralni ročno na 40°C. Likamo obrnjeno ali preko peki papirja.

Tekst in foto: Maja Matilda Remic

Oglejte si tudi vsebino knjige HOBI USTVARJANJE,
več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.

Maja Matilda Remic – HOBI USTVARJANJE – Naročite knjigo preko spleta!!