FRESKA IN SODOBNA TEHNIKA TATTOOWALL

Na sliki: Freska Mrtvaški ples v Hrastovljah

KAJ JE FRESKA?

Freska (iz italijanščine al fresco, na sveže) je oblika slikarstva, pri kateri se barve nanesejo na svež omet (le redko na suh omet – ni tako obstojno), s katerim se neizbrisno zlijejo in slika ostane na zidu. Najprej se na steno nanese grob omet iz peska in žganega apna in potem še fini omet, ki je sestavljen iz kremenčevega peska in apna. Na svež omet se slika s pigmenti in apneno vodo (pigmente lahko kupite pri Samson, Kamnik). Obstaja pa še slikanje na suh omet, ki se pred slikanjem premaže z gašenim apnom, vendar take freske niso tako obstojne, kot slikanje na svež omet.

Pri nas je najbolj znana freska Mrtvaški ples v Hrastovljah na Primorskem, ki upodablja misel, da smo ljudje, ne glede na stan in poklic, pred smrtjo vsi enaki. Sicer pa je bila tehnika slikanja zelo popularna v antični dobi in še prej v starem Egiptu ter v civilizacije Krete. V srednjem veku so najbolj poznana dela Giotta, v dobi renesanse pa Michelangove freske v Sikstinski kapeli ter dela Ghirlandaia in Raffaella v Vatikanu.

FRESKA,  Z MODERNO TEHNIKO TATTOOWAL

TatooWall-freska

Freska, izdelana s tehniko TatooWall

TattooWall stenske poslikave so sodoben in revolucionaren sistem tiska ter prenosa digitalnih slik s papirja na stene in stropove. Ta tehnika omogoča razmeroma hitro in precizno umeščanje motiva na podlage iz mavca, betona, opek in drugih gradbenih materialov in na druge trde površine. Barva se spoji s strukturo zidu, prav tako kot pri običajni freski in mogoča tudi kasnejšo nadslikavo , patiniranje ali pozlato. Taka freska se že na pogled razlikuje od tapet ali folij, in je tudi neprimerno bolj obstojna.

Revolucionarna tehnika freske poenostavlja restavriranje fresk in omogoča široko paleto dizajniranja interjerjev in eksterjerjev.

Obnova fresk kulturne dediščine ter izdelava novih fresk, je z uporabo te tehnike enostavnejša in veliko hitrejša, zato je našla mesto tako v restavratorstvu, kakor tudi pri dizajniranju najrazličnejših interjerjev in fasad.

Motivi in velikost TattooWall freske niso omejeni.
Ker motivi in velikost TattoWall freske niso omejeni, ima tehnika široko možnost uporabe. Motivi so lahko različni, potrebna je le kvalitetna slika v višji resoluciji, npr. že obstoječe freske ali vaša originalna slika, ki ste jo naredili na papir ali platno in jo potem skenirali ali fotografirali. Lahko pa je seveda tudi kakršnekoli drug motiv in tudi pisave. Najpogostejša področja uporabe TattooWall freske so cerkve in sakralni objekti, javne stavbe, trgovine, muzeji, gledališča, pisarne, hoteli, restavracije, jahte, pa tudi stanovanja in otroške sobe, itd.

NAMESTITEV TATTOWALL FRESKE ZAHTEVA
STROKOVNO PRIPRAVO IN IZVEDBO

Celoten postopek izdelave TattoWall freske:

– izbra ustreznega motiva v digitalnem formatu;
– priprava na digitalni tisk in izvedba;
– priprava stene ali stropa, oziroma druge površine;
– priprava digitalne folije (za polaganje motiva na želeno površino);
– polaganje (*za neizkušene bo potrebna pomoč strokovnjaka, saj bi sami postopek le težko izvedli).

*V kolikor se želite naučiti tehnike polaganja se udeležite posebnega tečaja pri zastopniku za TattoWall:

PRINTLAB, Ljubljana,
Tel.: +386 59 960 210

000 000 000

Na fotografijah prikazujemo posnetke potrebnih materialov za digitalno izvedbo freske, fotografijo testiranja motiva najprej na zid iz mavca in nato umeščanje motiva na keramični krožnik. Motiv freske na krožniku je iz obdobja secesije, delo Alfonsa Mucha. Ob motivu, na obodu krožnika, je potem iz koščkov keramike narejen mozaik – glej članek – KAKO NAREDIMO MOZAIK IZ GLINE.


Tekst in foto: Maja Matilda Remic

Oglejte si tudi ostalo vsebino knjige HOBI USTVARJANJE,
več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.

Maja Matilda Remic – HOBI USTVARJANJE – Naročite knjigo preko spleta in prihranite!!