NOVOLETNE IDEJE – OBESKI ZA JELKO

1.1. dišeči obeski    (1)

Ko se spominjamo božičnih in novoletnih praznikov iz mladosti, se vedno spomnimo tudi na to, da ti prazniki dišijo po cimetu, pomarančah, vanilji in drugih začimbah, ki so jih uporabljale naše mame, ko so pekle piškote. To pravzaprav ni nič čudnega, saj človek dojema svet okrog sebe z vsemi svojimi čuti. Poskrbimo torej, da bo stanovanje lepo okrašeno in da bo tudi prijetno dišalo. Prav vonjave so tiste, ki nas bodo popeljale v pravljični svet praznikov in nas omamno zazibale v lepše razpoloženje.

KROGLICE Z NAGELJNOVIMI ŽBICAMI

  • V kroglico iz stiropora naredimo vzorček z razbeljeno pletilko. Vzorček, ker bodo žbice naj bo poglobljen kakih 2 mm v stiropor.
  • V ta poglobljeni del zatikamo nageljnove žbice.
  • Ko smo končali, vmesno površino premažemo z mlečnim lepilom za les (ta je kasneje, ko se posuši, prozoren) in kroglico povaljamo v semena komarčka.
  • Lahko pa celo površino zapolnimo le z nageljnovimi žbicami. Potem nam vmesne ga prostora ni potrebno zapolnjevati.

DIŠEČI OBESKI

Najbolj naraven vonj božično novoletnih praznikov je vonj po smrečju in zimzelenju, za kar poskrbi smrečica, ki jo tradicionalno krasimo za božič. Nekateri na mizo postavijo tudi jabolka, ali pa v pomaranče zatikajo žbice, drugi zopet kupijo božično dišavno mešanico in jo nasujejo v skledo. Vendar take pomaranče hitro zginejo, dišavne mešanice pa so danes že skoraj vse umetno odišavljene, zato vam predlagamo, da letos storite malo drugače. Iz žbic in dišav, ki jih sicer uporabljamo v kuhinji kot začimbe , npr. janeževe zvezdice, kardamom, cimetov palčke , komarček, lupinice pomaranč in limon, mešanice sadnega čaja, ki diši po jabolkih in vanilji, ter s pomočjo kroglic iz stiropora, naredimo dišeče obeske za v košarico ali na jelko. Te bodo omamno dišale cel praznični december, po končanih praznikih pa jih lahko damo v kuhinjske omarice

OBESKI IZ JANEŽEVIH ZVEZDIC IN KARDAMOMA TER KOMARČKA

Dišeče kroglice so zelo dekorativne in prijetno dišijo.Dali jih bomo v lepo posodo in postavili na mizo ali na kredenco.

1.2. dišeči obeski  zaćimbe    (2) 1.3.  dišeči obeski lepljenje    (4) 1.3. dišeči obeski    (3)

Za izdelavo potrebujemo:

⎯ kroglice iz stiropora
⎯ janeževe zvezdice, žbice, cimetove palčke, kardamom …in druge dišavnice
⎯ lepilo za les, ki se hitro suši
⎯ cvetličarsko pištolo ali aceton
⎯ zanko za obešanje

Kako delamo

  • V kroglico iz stiropora naredimo vdolbinice, v katere bomo prilepili janeževe zvezdice. To naredimo z vročo cvetličarsko pištolo, ki bo zmehčala površino ali s kapljico acetona, ki smo jo kanili na vatirano palčko. Če kakšna janeževa zvezdica ni lepa, jo lahko malo pogoljufamo. Zvezdici odtrgamo krak, ki ni lep in pritrdimo lepši krak s kakšne druge zvezdice. To najlažje naredimo s silikonom.
  • Z lepilom za les nalepimo janeževe zvezdice
  • Nato na kroglico nalepimo še kardamom ter komarček.
  • Če bi želeli kroglice obesiti na jelko, moramo vstaviti zanko za obešanje.

Tekst, izdelava in foto: Maja Matilda Remic

Več informacij najdete v knjigi – Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah – pod poglavjem USTVARJANJE ZA PRAZNIKE IN POSEBNE PRILOŽNOSTI.


Opisane in prikazane so različne ideje, kot so:

  • ADVENTNI VENČKI IN DEKORACIJE
  • JASLICE
  • LUČKE NA RAZLIČNE NAČINE
  • SMREČICE IZ GLINE
  • VELIKA SMREKA IZ KARTONA
  • NAJLEPŠE BUNKICE
  • OBESKI IZ PLASTENKE
  • OBESKI, KI LEPO DIŠIJO
  • NOVOLETNI SIMBOLI
  • NOVOLETNA DARILA DOMISELNO ZAVITA
  • BOŽIČEK ALI ŠKRATEK IZ ZAMAŠKA
  • TORTA PRESENEČENJA
  • VOŠČILNICE
  • SLAVNOSTNO POGRNJENA MIZA

HOBI USTVARJANJE – Naročite knjigo preko spleta in prihranite!