nakit iz svile maja remic HOBI USTVARJANJE

Poletje je čas, ko radi nosimo lažji nakit, ki nežno boža našo kožo. Ponudba nakita je v trgovinah in stojnicah več kot razkošna, vendar je že nekaj časa »in« avtorski nakit, ki ga naredimo sami.Zato bomo tudi mi izdelali nekaj kosov nakita, ki bo skoraj zastonj, poleg tega bo peresno lahek in kot nalašč za vroče dni. Nakit bomo izdelali iz ostankov svile.

1. OGRLICA IZ SVILENIH TRAKOV

Kaj potrebujemo: svilo 140 cm x 10 cm, kroglice iz papirmašeja, perlice z večjo luknjico, šivanko in nitko.
Kako naredimo: Izrezan trak svile sešijemo po dolžini skupaj, najbolje na šivalni stroj, lahko pa tudi ročno, z gostimi vbodi. Tulec obrnemo in skozi odprtini na obeh straneh izmenično vstavljamo znotraj kroglice, nato pa trak napeljemo skozi perlico, da notranjo kroglico omejimo. Tako izmenično zapolnimo 1/3 traku. Na koncu oba konca traku prekrižamo in zašijemo tam, kjer sta nanizani zadnji perlici. Zašijemo s sukancem.

2. OGRLICA Z VELIKIM OBESKOM

Kaj potrebujemo: papirmaše, svilen trak, en del verižice, lepilo.
Kako naredimo: Najprej iz papirmašeja naredimo osnovo za ogrlico in obesek. To se mora dobro posušiti in šele tedaj nadaljujemo z delom. Osnovo ogrlice premažemo s prozornim lepilom in ovijemo s svilenim trakom. Na obeh koncih vstavimo zaponki, ter na njih pritrdimo del verižice z zaponko. Za obesek potrebujemo vrvico iz svile. To naredimo tako, da svilo narežemo na ozke trakove, jih zmočimo in jih sukamo, da dobimo tanko vrvico. Osnovo obeska prevlečemo z lepilom. V sredini prilepimo stekelce, okrog pa začnemo lepiti vrvico. Na koncu naredimo še zanko za obešanje.

3. IZDELAVA NAKITA IZ SVILENIH NITI

Čudovite perlice lahko naredimo iz ostankov svile ali iz debelejših svilenih niti. Za en kos nakita izdelamo vsaj petnajst perlic ali več.

a. Kako izdelamo posamezno perlico

Potrebujemo: debelejše svilene niti (buret svila, težka svila), paličice za sok, lepilo za tekstil ali univerzalno lepilo, škarje.

Kako delamo: Paličico za sok premažemo z lepilom na mestu, kjer bomo oblikovali perlico. Začnemo z navijanjem svilene niti. Ko zapolnimo prvo plast, dodamo po eni strani malo lepila in z delom nadaljujemo do poljubne oblike. Na zaključku konec vrvice premažemo z lepilom. Paličico potem odrežemo s škarjami. Tako smo dobili svileno perlico z lepo luknjo, ki nam ne bo delala preglavic pri nizanju nakita. Na ta način naredimo vsaj 15 perlic.

b. Izdelava ogrlice

Za ogrlico smo uporabili laks, perlice iz svile in ostanke bižuterije. Perlice smo nanizali na laks tako, da smo med dvema perlicama vstavili steklene kroglice in ploščice od bižuterije. Ogrlico smo zaključili z zapiralno zaponko. Pri delu smo potrebovali tudi klešče z okroglo konico, s katerimi smo učvrstili zaponko.

In še nasvet: namesto svile lahko uporabimo tudi umetno svilo, namesto papirmašeja pa uporabimo modelirno maso, ki se suši na zraku.

Veliko idej o izdelavi nakita in ustvarjanju z najrazličnejšimi materiali ter navodila za najrazličnejše ustvarjalne tehnike, si lahko ogledate v doslej najobsežnejši knjigi o ustvarjanju
v slovenskem jeziku, avtorice Maje Matilde Remic – HOBI USTVARJANJE,
več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.

Maja Matilda Remic, 30. 06. 2017