Slika 1: MR, ploščica v keramični tehniki cuerda seca


Ste bili kdaj pozorni na glazirane izdelke iz keramike na katerih je poslikava izgledala kot relief? Taka poslikava je narejena v tehniki cuerda seca, starodavni tehniki, s katero so poslikavali predvsem ploščice in okrasne krožnike.

Izvor te zanimive tehnike ni točno določen. Nekateri strokovnjaki domnevajo, da je tehnika nastala v Iranu, mnogi pa menijo, da tehnika cuerda seca izvira predvsem iz Španije in Portugalske. Tu jo zasledimo v drugi polovici 10. stoletja, v času omajadskega kalifata.

Kaj je keramična tehnika cuerda seca?

Cuerda seca (v španščini pomeni “suha vrvica”) je tehnika, ki se uporablja pri slikanju oziroma nanašanju barvne glazure na keramične površine. Ko se na keramično površino nanašajo glazure različnih barv, se te lahko med postopkom žganja delno zlivajo skupaj (spackajo).

V tehniki cuerda seca pa so vodotopne glazure ločene na površini s tankimi črtami mastne snovi, da preprečijo iztekanje glazur iz njihovih začrtanih območij.

Črte in glazura se nanaša na že enkrat žgan keramičen predmet (biskvit), ki se nato ponovno žge pri okoli 1.000 °C.

Taka poslikava ustvarja vtis reliefa, čeprav je poslikava v celoti popolnoma zlita. Ta tehnika pozna več slogov, ki pa jih ne bomo navajali.

 

Bistvena razlika med običajnim slikanjem keramike ( z engobo ali podglazurnimi barvami ali nadglazurnimi barvami ali majoliko ali glazuro) in tehniko cuerda seca, je torej nanos razmejitvenih črt, kar prepreči iztekanje glazure iz njihovih začrtanih območij. Pri žganju glazure ostanejo na svojem mestu in se ne zapackajo, poslikava pa daje vtis reliefa. Od drugih poslikav to tehniko razpoznamo prav po reliefnem izgledu, zato jo ne moremo zamenjati z drugimi tehnikami v keramiki, npr. majoliko.

Zelo podobno tehniko poznamo pri slikanju na steklu, kjer barve omejimo s konturo, seveda pa za poslikavo stekla uporabljamo čisto druge barve in drugačno konturo. Imenujemo jo konturna tehnika.


Recepti za pripravo zmesi za nanos razmejitvenih črt v tehniki cuerda seca

Za izdelavo zmesi za razmejitvene črte obstaja veliko receptov, ki se uporabljajo glede na okus in potrebe vsakega umetnika.
Najbolj priljubljeni recepti so na osnovi manganovega dioksida, nizko talijočih se frit in lanenega olja v naslednjem razmerju: 60% manganov dioksid, 15% taljena frita , 25% laneno olje (formula maščobe).
Obstajajo tudi recepti, kjer se del manganovega dioksida nadomesti s črnim pigmentom (in celo grafitom) v odstotku okoli 20%, pri čemer je dioksida več kot 40%, saj bo sam pigment pripomogel k okrepitvi temnih in črnih tonov.

KAKO POSLIKAMO PLOŠČICO CUERDA SECA?

Kaj potrebujemo:

  • keramično ploščico – enkrat žgana glina – biskvit
  • zmes za črte – konturo, ki ji izdelamo sami ali kupimo
  • glazure različnih barv
  • aplikator (pumpica z nastavkom, bučka za barvanje) ali čopič

Kako delamo:

  1. Najprej na ploščico (biskvit) narišemo s svinčnikom risbo.
  2. Na to risbo z aplikaktorjem (pumpica, bučka za barvanje) ali čopičem nanesemo razmejitvene črte. Rob naj bo jasno označen, robovi naj se stikajo, vendar pazimo, da preveč zbližujočih se linij ne bo ustvarilo zaplato.
  3. Ko so linije cuerda seca končane, pred nanosom glazure pustimo, da se nanos popolnoma posuši. Običajno zadostuje ena ura, vendar je ne smemo pustiti več kot nekaj dni, saj zmes postane manj učinkovita.
  4. Barvne glazure nanesimo v prostor med robovi z aplikatorjem. To pomeni, da mu dajemo barve, ki jih bo nosila naša poslikava. Uporabimo katero koli glazuro, najbolje tiste, ki imajo svetle tone, da izstopajo na črnih robovih. Glazuram lahko dodamo 0,5% CMC gumija da podaljšamo čas sušenja, kar omogoča enakomeren nanos glazur.
  5. Izdelek žgemo v keramični peči na okrog 1.000 °C, oziroma po navodilih proizvajalca.
  6. Ker so glazure razmejene s črtami, se pri žganju izognemo težavam, kot sta prelivanje ali mehurčenje.

Nasvet: Na ta način lahko poslikate katerikoli keramičen izdelek. Sama tehnika je za začetnike zahtevna. Če boste slikali v tehniki cuerda seca je smiselno, zaradi priprav materiala, poslikati več izdelkov naenkrat ali celo serijo izdelkov, ne pa samo posamezen izdelek. Če obvladate sitotisk pa si lahko nanos omejitvenih črt na risbi olajšate kar s tiskanjem, glazure pa potem nanašate ročno z aplikatorjem.

Tekst in foto: Maja Matilda Remic, 27.07.2022