čebulni pirhi

Slika: Pirhi, pobarvani s čebulnimi olupki

Barvanje in okraševanje pirhov je lep običaj ob velikonočnih praznikih, ki dodobra zaposli tako najmlajše kot tudi starejše. V trgovinah je na izbiro veliko barv in pripomočkov za tovrstno ustvarjanje, s katerim lahko zadostimo še tako nenavadni ideji. Časi, ko smo jajca barvali le z naravnimi barvili in barvami za pirhe, ki so bile v vrečkah, so za nami in mladi tega skoraj več ne poznajo. Morda je zato prav, da se povrnemo k tradiciji in letos pirhe pobarvamo z naravnimi barvili.

1. Barvanja pirhov s čebulnimi olupki

Prikazujemo vam postopek barvanja pirhov s čebulnimi olupki. Na ta način lahko dobimo različne nianse barv od rumenkasto rjave, rdečkaste in rdečkasto rjave. Da pa dobimo tako intenzivne barve pirhov, kot so pirhi na fotografiji, smo porabili nekaj več čebulnih olupkov ( samo temne), jajca pa smo kuhali 20 minut, saj je tudi od časa kuhanja odvisna moč barve.

Kaj potrebujemo: 5 – 7 jajc (surovih), vodo (hladno), 3 polne pesti čebulnih olupkov temnih, razrezane najlonske nogavice, vrvico (lahko jo izrežemo kar iz najlonske nogavice), liste peteršilja, regrata, trave, deteljice, trobentice, itd. ali prešano cvetje ter slanino.

Priprava jajc, kuhanje in barvanje:

 • Najprej pripravimo jajca za barvanje. Na vrtu naberemo sveže deteljice, liste regrata, liste peteršilja, trave in še kakšne druge liste ali rastlinice, ki jih dobimo v času, ko barvamo pirhe. Lahko pa uporabimo tudi prešano cvetje. Potrebno pa ga je prej namočiti in popivnati s servietko.
 • Rastlinice položimo na nekuhana jajca. Posamezno jajce nato tesno ovijemo v kos najlon nogavice in močno zavežemo z vrvico.
 • V lonec  položimo plast čebulnih olupkov in prelijemo s hladno vodo. Dodamo dve žlici kisa. Premešamo.
 • Na to plast položimo jajca in čeznje damo zopet čebulne olupke ter dodamo vodo, toliko, da so jajca prekrita.
 • Na blagem ognju jajca zavremo in pustimo vreti še najmanj 15 minut, raje več, kot manj, saj je tudi od tega odvisna intenzivnost barve.
 • Jajca vzamemo iz vode in postavimo na cedilo. Ko se nekoliko ohladijo, snamemo najlon ovitek in še topla natremo s slanino.

2. Pirhi z zdrobljenimi čebulnimi olupki malo drugače

Potrebujemo: sveža bela jajca, temne čebulne olupke, barvo za pirhe, tkrpice od najlon nogovic ali gazo velikosti 17 x 17 cm, elastike, posodo z vodo, jajčni beljak, košček slanine.

Kako delamo:

 1. Čebulne olupke zdrobimo.
 2. V posodici pripravimo jajčni beljak in ga dobro premešamo. Jajce pomočimo v beljak in pustimo, da se odcedi, ali ga premažemo s čopičem. To storimo zato, da se bodo olupki prijeli.
 3. Jajce povaljamo v čebulne olupke, ga položimo na krpico in dodamo še nekaj olupkov.
 4. Krpico na enem mestu zavežemo skupaj, tako da naredimo nekakšen mošnjiček, in tesno zavežemo z elastiko.
 5. Zavitke postavimo v lonec z vrelo vodo. Posoda ne sme biti prenatrpana, raje kuhajmo v več posodah, če imamo veliko jajc. Kuhajmo jih približno 30 minut in potem z žlico poberimo iz lonca.
 6. Posebej v vroči vodi pripravimo barvo za pirhe. Mošnjičke povaljajmo v barvi za pirhe in položimo na rešetko. Pustimo, da se jajca ohladijo, nato jih lahko odvijemo.
 7. Ko so pirhi suhi, jih spoliramo z oljem ali koščkom slanine, da se lepo bleščijo.

3. Pirhe pa lahko obarvamo tudi z drugimi naravnimi sestavinami

Za barvanje z naravnimi barvili je primerna nekatera zelenjava, čaji, sadje, sokovi, začimbe, vino itd… Način barvanja je podoben kot pri čebulnih pirhih. Tudi pri tem barvanju lahko za vzorec uporabimo sveže rastline in cvetje, ki ga na jajce pritrdimo z kosom najlon nogavice.

Modra barva: borovnice, sok temnega grozdja, rdeče zelje (prevremo liste).
Oranžna barva: rdeča paprika, korenje, olupki rumene čebule, rumena paprika.
Rdeča barva: olupki rdeče čebule, sok granatnega jabolka, maline, vložene češnje.
Rjava ali bež barva: olupki čebule, instant ali turška kava, črni čaj.
Roza barva: rdeča pesa, brusnice ali brusnični sok, šipkov čaj.
Rumena: pomarančni ali limonini olupki, kamilični čaj, mleta kumina, žafranika.
Svetlo vijolična barva: sok temnega grozdja ali sok črnega ribeza.
Vijolična: teran, hibiskusov čaj.
Zelena barva: špinača, zeleni čaj, regrat, kopriva.
Zeleno-rumena barva: olupki rumeno obarvanega jabolka.
Zlata barva: kurkuma.

Maja Matilda Remic, 20.03.2018
Fotografije: Maja Remic

Veliko idej najdete v doslej v najobsežnejši knjigi v slovenskem jeziku, avtorice Maje Matilde Remic – HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli
ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.