ZLATENJE KERAMIKE IN PORCELANA

jelencek-in-pujsek-zlato-na-keramiki-rm

Kovinski sijaj na keramiki in porcelanu, ki daje pridih dragocenosti in plemenitosti, lahko dosežemo z redukcijskim žganjem nekaterih glazur ali z uporabo lustrov in plemenitih kovin.

Lustri so vrsta zelo občutljive nadglazure, ki imajo kovinski lesk, plemenite kovine pa so: zlato, platina, paladij, iridij in srebro. Nanašamo jih v tekočem stanju na že žgano glazirano površino (tretje žganje) s čopičem, tjantingom, airbrush pištolo in peresi. Uporabljamo jih lahko le na glazurah, ki so z njimi združljive. Glazure, ki vsebujejo npr., primesi bakra z njimi niso združljive in jih razkrojijo. Območje žganja je do 800oC, pri porcelanu nekoliko več. Po žganju je treba izdelke še polirati, da dobijo pravi lesk.

Splošna navodila za zlatenje keramičnih izdelkov

Videz zlata se po žganju razlikuje glede na vrsto glazure, nad kateri se uporablja. Če se uporablja na sijajni glazuri, bo zlato bo sijoče. Kadar se uporabljajo na mat glazuri, bo zlato dolgočasno. Pozlačen izdelek se lahko kombinira tudi z barvastimi lustri in ponovno žge ( izdelek lahko žgemo do 15x).

Postopek:

  1. Keramike mora biti glazirana (že žgana), čista in brez prahu (pazi roke), da se zagotovi ustrezni oprijem. Površino še obrišite z alkoholom pred nanosom.
  2. Vedno delajte s čopiči, ki so namenjeni izključno za uporabo zlata, da se prepreči kontaminacija. Če delate več in želite enakomerno plast zlata si nabavite airbrush pištolo.
  3. Zlato nanesite v tankem sloju, enakomerno. Če naredite napako, zlato iz keramike zbrišite z vato in čistilom, ki ga kupite skupaj z zlatom.
  4. Čopiče očistite s čistilom (essence).
  5. Pozlačen izdelek lahko takoj daste v peč. Ne dotikajte se mokre dekoracije.
  6. Žgati je potrebno počasi, da se glazura zmehča (4-5 ur).
  7. Žgane izdelke je potrebno očistiti, ker so rahlo zadimljeni in polirati.

Toksičnost in varnost

Tekoče zlato vsebuje topila, ki vsebujejo strupene spojine, ki lahko pri nepravilni uporabi vplivajo na kožo in dihala. Pri uporabi zlata in tudi drugih plemenitih kovin in lustrov je potrebno ozaveščanje v tej smeri.

Vedno upoštevajte sledeče:

  1. Delajte v zračnem prostoru, saj so hlapi z visoko koncentracijo zdravju škodljivih snovi vnetljivi, dražijo kožo, oči in dihala. Toksični hlapi so prisotni tako med uporabo in med žganjem.
  2. Če vam slučajno pride zlato na roke, ga odstranite z alkoholom ali oljem in nato še z milom in vodo.
  3. Ko izdelek žgete v peči, uporabite masko, sicer ne vstopajte več v ta prostor, dokler izdelek ni odžgan. Žgati morate na prezračevanem prostoru. Pravilno prezračevanje in previdnost pri delovni praksi je zato še kako potrebno in nujno!
  4. Le na ta način boste lustre in plemenite kovine pravilno uporabljali in pri tem varovali svoje zdravje!

Vas zanima več? Preberite si na strani…
OVERGLAZE.INFO


Maja Matilda Remic 11.11.2016

Vse kar morate vedeti o oblikovanju gline in tehnologiji keramike, prav tako tudi o raznih drugih najpogostejših ustvarjalnih konjičkih, je napisano v priročniku

Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli
ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.

V sklopu “OD GLINE DO KERAMIKE”, poleg tehnologije, podajam tudi
praktične prikaze izdelovanja predmetov iz gline na različne načine,
kar je za začetnike še posebno dobrodošlo.