KAKO NAREDIMO MOZAIK IZ GLINE

Slika 1 Krožnik secesija, TattooWall in mozaik

Slika 1 Krožnik secesija, TattooWall in mozaik

 
Mozaik delamo iz koščkov različnih materialov kvadrataste, trikotne ali druge oblike. Najpogostejši materiali so: smalto ali beneško steklo, marmor, keramika, steklo za vitraž in drugi različni materiali, kot so: prodec, kristali, plastika, kovina pa tudi školjke, opeka, usnje, lahko tudi okrasni in dragi kamni. Delci za izdelavo mozaika so lahko zelo majhni ali pa veliki. V trgovinah je največja ponudba mozaičnih koščkov, velikih 1–2 cm2 in velikosti ploščic za oblaganje sten in tal, lahko pa so kosi tudi večji (granit, kamni). Nekateri materiali so že predpripravljeni, npr. mozaične ploščice, ki so sestavljene iz majhnih koščkov keramike ali stekla, ki so nalepljeni na mrežo. Z njimi je delo dokaj enostavno. Zahtevnejše in zamudnejše je sestavljanje iz različnih posameznih koščkov keramike in drugih materialov, ko želimo ustvariti določeno podobo. To zahteva natančno načrtovanje, pripravo ustreznih materialov in izbiro pravilne metode izdelave mozaika

Keramične ploščice za mozaik lahko izdelate sami

Prikazali vam bomo, kako lahko sami v celoti izdelate 1×1 cm velike ali celo manjše keramične delce za mozaik iz gline. To je razmeroma lahka naloga. Če pa bi želeli sami narediti večje unikatne keramične ploščice na primer za mozaik za mizo, kuhinjo, kopalnico, je izdelava veliko bolj zahtevna. Svetujemo, da se udeležite kakšnega tovrstnega tečaja. V Ljubljani boste lahko spoznali celoten proces izdelave keramičnih ploščic (od izdelave, sušenja, slikanja, barvanja do glaziranja in žganja) na posebnem tečaju pri akademski kiparki Evi Peterson Lenassi v lončarskem ateljeju Etnografskega muzeja v Ljubljani.

Enostavna Izdelava keramičnih koščkov za mozaik

Mozaične delce za krožnik SECESIJA , ki je sicer kombinacija TattooWall freske in mozaika, smo izdelali v celoti sami (glej postopek) in jih tudi glazirali. Mozaik je nato sestavljen po neposredni metodi izdelave mozaika (glej opis v knjigi Hobi ustvarjanje).

Za izdelavo potrebujemo:

– glino (v našem primeru belo),
– dve distančni deščici,
– valjar,
– ravnilo,
– nož,
– engobo
– barvo za glino,
– čopiče,
– prozorno glazuro,
– peč za žganje gline.

mozaik 019 izdelava_mozaika mozaik krožnik 026

POSTOPEK IZDELAVE

  1. Glino najprej dobro pregnetemo in zvaljamo. Da bodo vse zvaljane ploskve enako debele, glino valjamo med dvema distančnima deščicama npr. debeline 2 mm (pri glini moramo računati skrček).
  2. Zvaljano ploščo nato narežemo na koščke 1,2 krat 1,2 cm (zaradi skrčka). Nekaj koščkov razrežemo na polovico in na četrtine ter na trikotnike, saj nam bodo pri oblikovanju mozaika prišli prav. Naredimo še ploščice v obliki cvetnih listov.
  3. Preden koščke pobarvamo, pregledamo robove in jih po potrebi zgladimo z vlažno gobico. Barvamo z barvo za glino engobo. Na tak način si lahko pripravimo ploščice različnih barv, lahko pa jih tudi slikamo. Pri delu bodimo natančni, saj se nam to obrestuje pozneje, ko sestavljamo mozaik.
  4. Posušimo in žgemo pri temperaturi 1000 stopinj Celzija, oziroma glede na vrsto gline (glej navodila proizvajalca
  5. Pripravimo prozorno glazuro. Na koščke že enkrat žganega mozaika nanesemo glazuro in jih polagamo na ploščo s stranjo, ki ni glazirana, navzdol. Koščki se ne smejo dotikati.
  6. Ponovno žgemo pri temperaturi 1000 stopinj Celzija. Koščki so tako pripravljeni za izdelavo mozaika.

Tekst in foto: Maja Matilda Remic

Postopek izdelave mozaika najdete v knjigi HOBI USTVARJANJE,
več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.

Maja Matilda Remic – HOBI USTVARJANJE – Naročite knjigo preko spleta in prihranite!!