POSEBNI PIRHI – FABERGEJEVA JAJCA IZ STIROPORA

POSEBNI PIRHI - FABERGEJEVA JAJCA IZ STIROPORA

»Fabergejev« pirh iz stiropora v obliki šatulje, velik 20 cm.

 
Umetniška velikonočna jajca, ki jih je izdeloval ruski draguljar Peter Carl Faberge (1846–1920), so svetovno čudo.
Dragocena velikonočna jajca je izdeloval predvsem za dvor ruskega carja Aleksandra III. in carice Marije Fedorovne in pozneje za Nikolaja II. Imel je zelo zahtevne standarde, zato so izdelki iz njegove delavnice izjemne kvalitete.
Narejeni so iz najboljših materialov, kot so platina, zlato in dragulji in izpod rok najbolj nadarjenih oblikovalcev ter umetnikov tistega časa. Originalnost in vedno nove ideje, stili ter oblike so mu omogočali, da je bil vedno pred konkurenco in svojimi posnemovalci, ki so s pridom izkoriščali njegovo priljubljenost ter posnemali njegove izdelke. V njegovi delavnici so naredili 105 jajc, ohranilo pa se jih je 69.
Zlasti je znanih 56 Fabergéjevih jajc, ki jih je med leti 1885 in 1917 izdelal za carja Aleksandra III. in njegovega sina carja Nikolaja II. Ruska vladarska družina je namreč z njimi in drugimi Fabergéjevimi izdelki rada obdarovala svoje sorodnike in prijatelje.

ZANIMIVO: Muzej, posvečen Fabergejevim umetninam

Faberge_store_eggs

Ste vedeli, da obstaja muzej Fabergéjevih jajc? Ruski milijarder Viktor Vekselberg je v veličastni palači Šuvalov v nekdanji prestolnici ruskih carjev Sankt Peterburgu konec leta 2013 uredil muzej, posvečen enkratnim Fabergejevim umetninam. Vekselberg, ki po Forbesovi lestvici velja za četrtega najbogatejšega Rusa, je leta 2004 odkupil celotno zbirko ameriškega medijskega mogotca Malcolma Forbesa (1919-1990) in tako postal lastnik kar devetih jajc, izdelanih v Fabergejevi delavnici.

USTVARJANJE – FABERGEJEVO JAJCE IZ STIROPORA

Naše »Fabergejevo jajce« je iz stiropora. Nanj smo nalepili zlate vrvice, steklene kamenčke in perlice, podstavek pa naredili iz modelirne mase in ga pozlatili. Pirh v obliki šatulje ni kar tako, saj je velik 20 cm. Tudi naše jajce – tako kot Fabergejeva jajca – skriva v notranjosti vsebino, saj se lahko odpre.

Za jajce potrebujemo:

– jajce iz stiropora , ki je iz dveh delov, velikost 20 cm
– lepilo, ki ne topi stiropora, npr. lepilo za les ali pištolo za vroče lepljenje
– akrilno barvo strukturno
– čopič
– okraske
– zlato vrvico

Za stojalo potrebujemo:

– modelirno maso, ki se suši na zraku
– brusni papir
– šelak
– zlato patino

POSTOPEK IZDELAVE

Jajce:

  1. Jajce najprej pobarvamo z rdečo akrilno barvo, ki ima strukturo peska. Barvajmo kar se da enakomerno.
    Barvo nanesimo v dveh slojih.
  2. Ko se barva dobro zasuši, nalepimo nanj najprej zlato vrvico, nato perlice in okrasne steklene kamenčke, ter bisere. Če bomo lepili z občutkom, lahko lepite kar s pištolo za vroče lepljenje, saj je površina zaščitena s strukturno barvo. Sicer pa raje lepite s hitrim lepilom za les.

Stojalo:

  1. Posebej iz modelirne mase izdelamo stojalo za pirh.
  2. Ko se modelirna masa posuši, stojalo obrusimo in premažemo s šelakom.
  3. Počakamo nekaj ur, da se šelak posuši in nato nanesemo še zlato patino ali posprejamo z zlatim sprejem, da dobimo videz zlata.
Pri delu jajce postavimo na prilagojen podstavek Če bomo pazljivi, lahko lepimo
kar s cvetličarsko pištolo
Podstavek naredimo iz modelirne mase in ga na koncu pozlatimo

Tekst in foto: Maja Matilda Remic

Več informacij najdete v knjigi – Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.

HOBI USTVARJANJE – Naročite knjigo preko spleta in prihranite – 10% POPUST!