Poletno ustvarjanje – MORSKO VZDUŠJE IZ SLANEGA TESTA

morski motivi iz  slanega testa

Školjke, morske zvezde in konjički so narejeni iz slanega testa

Če letos ne boste šli na morje, vam predlagamo, da skupaj z otroki pričarate morsko vzdušje kar doma v stanovanju ali na terasi. Za gradivo uporabite slano testo, ki je zaradi svoje zrnate strukture kot nalašč za izdelovanje morskih motivov.
Slano testo lahko naredimo sami. Izdelava mase iz slanega testa je enostavna, povrhu pa še ekološka in poceni, zato je primerna za vse starostne skupine. Iz slanega testa lahko izdelujemo najrazličnejše okraske, nakit, okvirje, reliefe in podobno. Izdelke zasušimo ali zapečemo v pečici in so obstojni. Lahko jih tudi barvamo in lakiramo.

RECEPT ZA SLANO TESTO

⎯ 2 skodelici moke
⎯ 2 skodelici fino mlete soli
⎯ 1 skodelico vode
⎯ za barvno testo – barve akril ali tempero

V posodi zmešamo moko, sol in vodo ter dobro pregnetemo. Če je masa premehka, dodamo moko. Kadar je testo presuho, dodamo vodo tako, da si ovlažimo roke in ga pregnetemo.

Barvno testo naredimo tako, da barvo vmesimo že v testo. Testo razdelimo na manjše koščke in vsakega posebej obarvamo z nekaj barve ( akril, tempera ali organsko barvo).

Preden začnemo modelirati, testo pustimo stati 15 do 30 minut.

Da se testo med delom ne bo posušilo, ga zavijemo v plastično folijo ali postavimo v zaprto plastično posodo.

KAKO NAREDIMO ŠKOLJKE, MORSKE ZVEZDE IN KONJIČKE IZ SLANEGA TESTA

Okraske oblikujemo podobno kot iz modelirne mase ali iz gline. Lahko jih oblikujemo prostoročno, s pomočjo modelčkov za izrezovanje, kalupov ali pa tehnike kombiniramo.

Potrebujemo:

⎯ slano testo
⎯ kalup (kupimo)
⎯ nekaj pribora za modeliranje
⎯ pečico, peki papir
⎯ čopiče, barve – akril ali tempera
⎯ lak

Kako delamo:

  • Uporabimo lahko najrazličnejše kalupe. V našem primeru smo uporabili plastičen kalup z morskimi motivi, ki smo ga kupili, lahko pa kalup naredimo tudi sami. Kalup prej naoljimo ali posujemo z moko, da bomo odtis lahko vzeli iz kalupa. Z roko enakomerno pritisnimo maso v kalup in nato še narahlo povaljajmo z valjarjem, da se testo lepo oblikuje v kalupu. Vzemimo izdelek iz kalupa, ter ga popravimo z roko ali modelirko ali tršim čopičem, če je treba. Lahko pa naredimo še kakšne dodatne okrase (npr. z vrezovanjem, perforiranjem, vtiskovanjem, apliciranjem, odtiskovanjem). Če bomo morske motive obesili na vrvico, moramo narediti tudi luknjice.
  • Gotove izdelke je najbolje takoj odložiti na površino, kjer jih bomo sušili. Za podlago se dobro obnese mrežasti pladenj, ki ga pokrijemo s peki papirjem ali alu-folijo.
  • Sušimo na zraku ali zapekamo v štedilniku. Na zraku izdelke sušimo na mreži in jih večkrat previdno obrnemo (pazi, da ne razpokajo). Izdelek je suh, ko je barva povsem enakomerna. Hitreje posušimo v štedilniku pri 50oC do 120oC. Najprej pečemo 1 uro pri 50ºC, vrata pečice pustimo priprta za širino noža, nato temperaturo dvigujemo, nazadnje pečemo pri 120ºC. Manjši in tanjši izdelki potrebujejo kakšno uro, večji in debelejši izdelki pa precej več časa, tudi 4 ure in več.
  • Že posušene izdelke iz slanega testa lahko pobarvamo, patiniramo in lakiramo, da bodo bolj obstojni.
kalup, po katerem naredimo okraske barvanje detajl, slano testo školjke in morska deklica, slano testo    (3)
Maso potisnemo v kalup in obrežemo Slano testo lahko poslikamo Morski motivi iz slanega testa

Avtor: Maja Matilda Remic

Več informacij najdete v knjigi – Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.

KNJIGO HOBI USTVARJANJE LAHKO NAROČITE PREKO SPLETA!