UHANI IZ ŠKOLJKE.JPG NAKIT S PLAŽE

Peščene plaže ob morju ponujajo prave zaklade za ustvarjanje. Ko se sončimo in sprehajamo ob obali in uživamo v toplem morju, nikar ne zamudimo prilike, da si naberemo nekaj školjk in polžkov, iz katerih bomo potem doma izdelali nakit ali pa jih imeli zgolj za okras na okenski polici. Na peščeni plaži pa poleg školjk najdemo še marsikaj drugega, uporabnega za ustvarjanje. Če bolje pogledamo, bomo opazili nešteto zanimivih prodnikov, vseh barv in oblik, najdemo pa tudi koščke keramike in stekla, ki so jih obrusili morski valovi ter veliko zanimivih fosilov.

Vse to lahko s svojimi rokami predelamo v lep nakit. Kamenček, ki vam je že na prvi pogled prirasel k srcu pa bo postal vaš talisman za srečo in ga boste nosili v žepu ali torbici

Nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo prišli prav pri izdelavi nakita

Čiščenje nabranega materiala s plaže

Najprej seveda vse to, kar smo nabrali na plaži, temeljito pregledamo, izberemo najlepše primerke in jih očistimo. Školjke, polžke, prodnike, obrušena barvna stekelca, semena nekaterih dreves oz. rastlin, ki jih je naplavilo morje in razne fosile, namočimo za nekaj časa v milnico, potem večkrat speremo in jih temeljito posušimo. Pri tem odstranimo vso nesnago in morsko sol.

Poliranje prodnikov

Prodnike, ki jih bomo uporabili za izdelavo nakita, moramo zloščiti oziroma spolirati. Ko jih zloščimo, pridejo na površje lepe barve kremenjaka, ahata in barve drugih okrasnih kamnov. Profesionalci za ta namen uporabljajo napravo za loščenje kamnov. Ta je sestavljena iz valja, v katerem se v vodi in brusilu vrtijo kamenčki, dokler niso gladko zloščeni. To traja več dni, rezultat pa so kamenčki, ki nič ne zaostajajo okrasnimi kamni, ki jih vidimo v zlatarni. Če naprave nimamo, bomo kamne zloščili na enostaven način. Poliramo jih s finim brusnim papirjem, s polirno pasto in s koščkom trdega usnja. Spolirane kamenčke nato premažemo s prozornim svetlim akrilnim lakom ali s šelakom, da jih zaščitimo in da pri tem pridejo tudi barve bolj do izraza.

Vrtanje školjk in kamnov

Da bi iz nabranega materiala izdelali perlice, moramo navrtati luknje. To pa ni vedno enostavno. Vrtanje lukenj v školjke in polžke ni problematično, saj jih lahko zvrtamo z običajnim električnim vrtalcem. Vrtanje lukenj v prodnike, v keramiko in stekelca pa brez profesionalnega orodja praktično ni mogoče. Za vrtanje moramo imeti diamantni sveder. Vrtamo tako, da damo kamen v plastično posodo z nekaj vode, dno pa prekrijemo z leseno podlago.

Če ne moremo narediti luknjic, lahko kamenčke in stekelca vseeno uporabimo za nakit, perlice naredimo z drugo tehniko, z načini, ki so na splošno poznani pri izdelavi nakita.

Drugi načini priprave perlic

Namesto luknjic lahko nakit oblikujemo tudi tako, da sestavne dele nakita, kot so : vezni členi, kapice, zanke na kamenčke prilepimo z močnim lepilom. Poleg tega kamenčke lahko ovijemo tudi z žico, stekelca pa običajno »oblečemo z bakrenim trakom za vitraž in zacinimo. Nekateri izdelovalci nakita školjke in prodnike kombinirajo s polimerno modelirno maso in dajo fantaziji svojo pot (večji kosi).

Če smo torej iznajdljivi in spretni, nam izdelava takega nakita ne bo delala težav!

KAKO SO NAREJENI UHANI, ZAPESTNICA IN OBESEK

UHANI

Ti prelepi uhani na fotografiji so narejeni res enostavno. V školjkice so navrtane luknjice, skozi pa je pritrjena palčka /žebljičk/ za nakit in nosilec za uhane. Še največ dela je z izbiro školjkic, saj se morajo pari lepo prilegati in dopolnjevati.

ZAPESTNICA

Zapestnica je narejena tako, da so nanizani polžki v dveh vrstah. Da smo jih povezali in naredili zapestnico, je bilo potrebno kar veliko vrtanja, saj morata biti v vsak polžek narejeni dve luknjici. Polžki so potem nanizani na elastično vrvico in na koncu prelakirani z svetelčim akrilnim lakom.

OBESEK

Rdeče stekelce, ki smo ga našli na plaži, oblepimo z bakrenim samolepilnim trakom za vitraž. Tega kupimo v art trgovini. Delamo tako, da mesto, kjer bomo lepili, očistimo z acetonom ali pobrusimo s kardbidno palčko in nato nalepimo samolepilni trak. Ko končamo obrobo, jo še zacinimo, če seveda to znamo. Sicer pa samo prelakiramo. Prilepiti moramo še nosilni obroček za vrvico. To storimo s sekundnim lepilom.

Tekst in foto: Maja Matilda Remic, 28.04.2018

Veliko idej najdete v doslej v najobsežnejši knjigi v slovenskem jeziku, avtorice Maje Matilde Remic – HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli
ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.