Izdelajmo sami poročne blazinice

blaz1

Poroka je v življenju nepozaben dogodek, stkan iz tisočerih čarobnih trenutkov in dejanj, ki popelje mladoporočenca na skupno življenjsko pot. Zaradi izenačevanja zakonske in zunaj zakonske zveze, pa tudi stroškov, je porok manj, kar je pravzaprav za pare, ki stopajo v življenjsko skupnost, velika škoda, saj so tako prikrajšani za enega od najlepših trenutkov v življenju

Res je, da je s poroko kar veliko stroškov in organizacijskega dela, vendar pri tem bodočim mladoporočencem lahko pomagajo tudi domači in prijatelji. Pomagajo lahko pri izdelavi raznih poročnih dodatkov, kot so vabila, zahvale, vrečke za konfete, izdelavi blazinice za poročna prstana, oznak za sedežni red, lahko napečejo pecivo, in podobno

Prikazali bomo, kako naredimo poročno blazinico v obliki srčka.

Izdelava blazinice za poročna prstana

Glavno dejanje poroke je gotovo izmenjava poročnih prstanov. Ob slavnostni poročni zaobljubi si ženin in nevesta izmenjata poročna prstana in tako simbolično potrdita vez, ki jo bo družila na novi življenjski poti. Prstana pred matičarja se prinese ponavadi na posebni blazinici za prstana.

Blazinico v obliki pravokotnika ni težko izdelati , težje je izdelati blazinico v obliki srčka, ki jo moramo potem ko jo napolnimo s polnilom, ročno zašiti na eni strani, pri tem pa se oblika malenkostno deformira. Mi bomo blazinico naredili z malo inovativnosti in bo brezhibna.

Potrebujemo:

– blago
– polnilo
– okrasni satenast trak 6 mm
– šivalni pribor, razne okraske (rožice, vrvico, perle)

Slika 1 - pripravljeno blago  Slika 2 - zarobljeno v obliko srca  Slika 3 - končni izdelek

Postopek

Najprej na papir narišemo kroj za srček višine 23 cm. Narišemo dva srčka. Prvi ostane cel, drugega pa zgoraj, približno na 1/3 višine vodoravno prerežemo, da dobimo dva dela. Kroj prenesemo na blago na notranjo stran. Povsod dodamo 0,5 cm za rob.
Najprej na roke sešijemo srček iz dveh delov in ga nato s strojem na vsaki strani zašijemo 2 cm. To bo sprednja stran srčka. Nato sešijemo oba dela srčka skupaj. Razparamo všitek na sredini srčka, ki je ročno zašit in ga obrnemo. Tako dobimo odprtino, da bomo lahko vstavili polnilo. Debelina plasti polnila naj bo 2-3 cm. Odprtino lepo zašijemo nazaj ročno.
Nato na zašito odprtino ročno prišijemo dva satenasta trakova. Dolžina traku naj bo 0,50 cm . Vsak trak prepognemo na pol in ga prišijemo. Čez odprtino in trakova sedaj z roko našijemo čipko ali kakšne drugačne okraske.
Ta način bo dobrodošel tudi za izdelavo pravokotne blazinice iz zahtevnejše svile.

»Kako lepa je romantična ljubezen –kakor svila, pretkana z zlatom – nežna kakor pajčevina. Ljubezen je iz trpežnejšega blaga in se z lepa ne obrabi. Krtačimo in šivamo in krpamo jo lahko vse življenje – in vsako leto nam mehkeje pade po telesu.«

Pam Brown


Tekst, izdelava in foto: Maja Matilda Remic

Več informacij najdete v knjigi Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.

HOBI USTVARJANJE – Naročite knjigo preko spleta in prihranite!