Maja Remic - avtorica knjige HOBI USTVARJANJE, pri slikanju na steklo.

Maja Remic – avtorica knjige HOBI USTVARJANJE, pri slikanju na steklo.

Na steklo slikamo na različne načine. Skozi zgodovino je bilo najbolj razširjeno oljno slikanje nabožnih motivov na notranjo stran stekla in izdelava vitražev, kjer pripravljene koščke barvastega stekla osenčijo s pigmenti, in jih nato sestavijo s svinčenimi ali bakrenimi trakovi. Z razvojem tehnologije so na trg prišle transparentne barve za poslikavo stekla, oziroma steklenih in podobnih izdelkov in s tem tudi nove tehnike slikanja.

Opisali vam bomo, kako z uporabo transparentnih barv in kontur naredimo poslikavo na steklu, podobno vitražu.

Tehnika slikanja na steklo s transparentnimi barvami in konturo

Če želimo dobiti videz vitraža moramo slikati s transparentnimi barvami za steklo, vzorec pa prej obrobimo s konturo, da se barva ne razlije. Transparentne barve so tekoče, embalirane v steklene ali plastične lončke. Nekatere vrste barv je potrebno zapekati v pečici, druge se sušijo na zraku, Tudi kontur je več vrst, embalirane so običajno v tubah.
Podlaga za transparentno slikanje so izdelki iz stekla, pleksi stekla, prosojna plastika ,itd. Okna lahko spremenimo v čudovit »vitraž«, dekoriramo razna ogledala, steklene posode, vaze, lanterne, kozarce in podobno. Za slikanje s transparentnimi barvami barvasto steklo, ker tam barve ne pridejo do izraza.


Enostaven primer: MANDALA

Potrebujemo:

 • kozarec za vlaganje,
 • transparentne barve za steklo, ki se zapekajo v pečici,
 • črno konturo,
 • mehke in trše čopiče,
 • vatirane paličice,
 • krpo, razredčilo za čiščenje čopičev,
 • bel papir,
 • lak za zaščito

Postopek:

 1. Mizo, na kateri bomo delali, pogrnemo z belim papirjem, da bomo skozi steklo, ki ga slikamo, dobro videli.
 2. Površina stekla, ki jo želimo pobarvati, ne sme biti prašna ali mastna. Očistimo jo z alkoholom ali čistilom za steklo.
 3. Skico z motivom postavimo na notranjo stran kozarca za vlaganje.
 4. S konturo za steklo naredimo obrobe vzorca. Konturo nanašamo direktno iz tube kar najbolj enakomerno. Vmes ne sme biti presledkov.
 5. Barvati začnemo, ko se kontura posuši.
 6. Barvo nanašajmo z mehkim čopičem, ki mora biti vedno suh in čist. Najbolje je, da za vsako barvo vzamemo drug čopič.
 7. Če želimo imeti enakomerno poslikavo, barve nanesemo kar se da na debelo, da se bo barva lepo razlezla. Višek barve se nabere ob konturi. To popivnamo s čopičem ali vatirano paličico.
 8. Ko z delom končamo, počakamo vsaj 1 uro, da se barva zasuši.
 9. Nato poslikavo zapečemo v kuhinjski pečici pri temperaturi okrog 150 ℃ , 30 minut . Če je slika ali poslikan predmet večji in ne gre v pečico, barvo sušimo s fenom ali postavimo na močno sonce.
 10. Poslikavo še lakiramo s posebnim lakom za steklo.
 11. Predmeti poslikani z barvami za steklo se sicer lahko pomivajo, vendar le ročno.

Maja Matilda Remic, 25.1.2017
Fotografije: arhiv Maje Remic

Vas zanima tehnika slikanja pravega vitraža?

Poslikani vitraži, ki krasijo cerkve in dvorce, so čisto nekaj drugega kot poslikava s transparentnimi barvami in konturo, ki smo jo predstavili . Pri vitražih je slika sestavljena iz različnih barvnih stekel, ki so povezana v celoto s pomočjo svinčenih profilov ali bakrenih trakov. Poslikavo se naredi na posamezne koščke vitražnega stekla že pred sestavo v vitraž. Slika se jih z oksidi. Najprej se naredi s čopičem črtno risbo in žge pri temperaturi od 650 °C do 750 °C. Ko se stekelca ohladijo, se jih senči in spet žge pri isti temperaturi. Zlate nianse se naredi nazadnje s premazom zadnjega dela stekla in steklo se zopet žge. Šele nato se iz barvastih in poslikanih stekel sestavi vitraž v čudovito celoto.

VEČ O RAZLIČNIH TEHNIKAH POSLIKAVE STEKLA si lahko preberete v knjigi Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah, kjer boste našli tudi veliko idej za poslikavo stekla.