ŠKOLJKA, KERAMIKA IN STEKLO, 8.FAZA GLINE

Slika 1: Maja Remic, Školjka, keramika in steklo, 30cm x 23cm x13 cm

Med vsemi ustvarjalnimi konjički daje oblikovanje gline največ izzivov in raziskovalne radovednosti ter povzroča nestrpno pričakovanje rezultatov, ko vzamemo izdelke iz peči.

Poznamo 7 faz gline. Oblikovanje je možno praktično skozi vse faze.
Naj jih naštejem:

  1. glina v prahu,
  2. glineno vezivo,
  3. voljna glina za oblikovanje,
  4. glina v trdoti usnja,
  5. kostno suha glina za žganje,
  6. biskvit – enkrat žgana glina,
  7. glazirana glina.

To je res edinstveno, saj noben drug material ne premore tega. Če pa hočemo še malo čarati pa lahko 7. fazo nadgradimo, oziroma naredimo 8. fazo gline. Tudi to je mogoče.

Vas zanima kako naredimo školjko?

Školjko sem naredila za skupinsko razstavo Keramika v Magistratu 2022. Že na prvi pogled se vidi, da je školjka nenavadna, saj je narejena s kombinacijo keramike in stekla. Ker pa ta dva elementa zaradi različnih koeficientov krčenja nista kompatibilna, le malo keramikov dodaja steklo kot okras. Nekateri položijo steklo le na dno že glazirane sklede ali ploščice, pri tem pa se pri žganju steklo lepo razleze po površini. Izdelki se potem uporabljajo zgolj v okrasne namene.

Jaz sem želela nanesti steklo na kroglo (to naj bi bil biser v školjki). Prebrskala sem svetovni splet, da bi dobila kakšno uporabno literaturi, a takega primera nisem našla. Pa vseeno nisem obupala in se lotila svoje zamisli. Pri tem mi je še kako prišlo prav znanje o fuziji stekla in poznavanje tehnike patte de verre*.

NA KRATKO BOM OPISALA POSTOPEK IZDELAVE…
MORDA BO MOJ EKSPERIMENT PRIŠEL KOMU PRAV!

1. OSNOVA ZA ŠKOLJKO

  • Školjko sem oblikovana Iz bele lončarske gline. Pri tem sem naredila tudi nosilec, kamor sem kasneje nataknila kroglo – biser školjke. Za stožce iz stekla in steklene kroglice sem naredila ustrezne odprtine. Odprtine so večje za procent skrčka gline (pri sušenju in žganju).

2. STEKLENI STOŽCI IN STEKLENE KROGLICE

  • Iz posebne mase, ki se uporablja za oblikovanje kalupov za taljenja stekla, sem naredila kalup za stožce.
  • V kalup sem nato dala zdrobljeno steklo in ga žgala na 820°C stopinj, da se je steklo stopilo.
  • Ohlajeno sem vzela iz peči in razbila kalup, da sem dobila ven steklene stožce. Te je bilo potrebno še nekoliko očistiti (tehnika Patte de verre)*.
  • Kroglice sem kupila v trgovini z materiali za fuzijo stekla in sem jih imela že pri roki.
  • Stožce in kroglice sem vgradila v biskvitni izdelek (enkrat žgana keramika) s pomočjo fugirne mase, kateri sem dodala žgan glinen prah, tako, da videz ustreza barvi školjke.

3. KERAMIČNA KROGLA S STEKLOM

  • Kroglo sem oblikovala iz gline z dodatkom šamota.
  • Žgala sem jo v peči na 980°C . Biskvit.
  • Biskvitno kroglo sem premazala s kredo (da se steklo ne bi sprijelo s keramiko) in nanjo postavila kos vitražnega stekla, da se ukrivi.
  • Žgala sem na razmeroma nizki temperaturi 670°C . Steklo se je ukrivilo po krogli.
  • Po žganju sem steklo odstranila, tako, da sem ga razbila na koščke.
  • Koščke stekla sem na kroglo prilepila z engobo in ponovno žgala. Tako se je steklo lepo oblikovalo po krogli, vendar ni bilo fiksno pritrjeno in je  na več mestih odpadlo.
  • Steklo sem nato odluščila s cele krogle.
  • Kroglo sem premazala s podglazuro in še enkrat žgala na 890°C.
  • Na kroglo sem nalepila s posebnim lepilom koščke stekla (kot mozaik).
  • Vse skupaj sem še premazala s steklenim prahom, zmešanim z medijem.
  • Kroglo sem, za vsak slučaj, povila z žico, da steklo po žganju ne bi odpadlo.
  • Ponovno sem žgala na okrog 800°C in zadržala 15.minut.
  • Ko sem kroglo vzela iz peči, sem žico odstranila, steklo pa je ostalo dobro spojeno s keramiko in se ni odluščilo.

Čarovnija je torej delovala in dobila sem res enkraten izdelek!

Opomba

*patte de verre, oziroma pâte de verre,

Metoda pâte de verre je taljenje in oblikovanje steklenega izdelka v kalupu s stekleno pasto ali z zdrobljenim steklom. Kalup naredimo iz odpornega mavca (kupila sem ga pri Samson, Kamnik). Talimo v peči od 790 – 800°C. naprej (odvisno od stekla in kalupa). Ko se izdelek ohladi, kalup razbijemo in izdelek očistimo.

Tekst in foto: Maja Matilda Remic, 27.07.2022