Z uporabo zlatih lističev in valjanjem, dobimo zanimiv efekt

Z uporabo zlatih lističev in valjanjem, dobimo zanimiv efekt

Polimerna glina je v bistvu gnetljiva plastika, izdelana iz polivinilklorida (PVC) in mehčala. Je relativno nova snov, ki se odlikuje po preprostosti uporabe in se modelira tako kot npr. plastelin ali glina (od tod tudi ime), vendar ima povsem druge lastnosti.

Polimerna glina se najpogosteje uporablja za izdelavo nakita, manjših skulptur, za izdelavo najrazličnejših okraskov ali pa za oblaganje in okraševanja predmetov. Utrjuje se pri temperaturi okrog 130 do 150 stopinj Celzija.

Velika razlika med glino in polimerno glino

Polimerna glina je umetna snov, izdelke moramo utrjevati (zapekati) v pečici pri 130 do 150 stopinj Celzija 30 minut, odvisno od proizvajalca, za kar zadostuje že kuhinjska pečica. Tedaj polimerna glina postane trdna in neporozna. Ob nepravilnem postopku pri žganju izdelkov (preveč vroče) je polimerna glina strupena, saj se razvijejo nevarni plini. Da se temu izognemo in da nam ni treba čistiti pečico ( najbolje je seveda da imamo pečico samo zato) izdelke preprosto kuhamo v vodi, v posodi s širokim ravnim dnom. Kuhanje naj traja od 5 do 8 minut, več ni potrebno, da masa dobi pravo trdnost. Ker zaradi vodnega kamna izdelki postanejo mat. Vendar se tega postopka poslužujejo le redki, saj je treba izdelke, da dobijo sijaj, še lakirati.

Medtem ko je polimerna masa umetnega izvora, glino za oblikovanje najdemo v naravi. Ko jo očistijo, jo za delo pripravijo z raznimi dodatki, da je bolj voljna za delo in primerna za žganje. Izdelki narejeni iz gline se morajo žgati v peči pri temperaturi okoli 1000 stopinj ali več, za kar moramo imeti posebno peč. Tudi po žganju je glina še porozna, zato uporabne izdelke iz gline, kot so posode, vaze, krožniki, skodelice, še glazirajo in ponovno žgejo.

Veliko različnih znamk in kvalitet polimernih glin

Največ ljudi pozna polimerno glino pod imenom FIMO, ki se je na trgu pojavila prva. Danes poleg FIMO poznamo več znamk, kot so SCULPEY, PREMO, CERNIT, PARDO, KATO, BEOLIN in druge. V zadnjem času si proizvajalci prizadevajo za bolj razgradljive in do okolja prijazne polimerne mase in take mase, ki bi jo lahko uporabljali tudi otroci, saj so polimerne mase kar težke za gnetenje. Šele z gnetenjem jih namreč v dlaneh segrejemo do te mere, da so potem voljne za oblikovanje.

Polimerne mase prodajajo v manjših paketkih po okoli 60 g ,v različnih izvedbah, od mehkih, klasičnih, z različnimi učinki, od transparentnih do metalnih.

Pri delu uporabljamo najrazličnejše orodje in pripomočke

Uporabljamo pripomočke, kot so: modelirke, nožki, valjček (ta naj bo steklen ali iz umetnega stekla), različni žigi, strojček za valjanje, napravica za oblikovanje perlic, iztiskovalec (ekstruder), napravica za oblikovanje vzorčkov, rezilo, pečatniki, slamice za izrezovanje luknjic, kalupi. Delovna površina je lahko plastificiran prt ali posebna podlaga iz stekla, za rezanje pa kuhinjska deska. Preden začnete delati, dobro preberite navodila, saj se modelirne mase različnih proizvajalcev med seboj nekoliko razlikujejo.

Ogromno tehnik za ustvarjanje s polimerno glino

Čeprav ustvarjanje s polimerno glino ne zahteva posebnega znanja, pa je vseeno dobro, da v začetku osvojite vsaj osnovne načine dela s to maso:

  • gnetenje, rolanje, mešanje barv, brušenje, poliranje, itd.,
  • da se poučite, kako lahko uporabljamo najrazličnejše dodatke in medije,
  • kako uporabljamo strojček za valjanje plošč, iztiskovalce (ekstruderje) za polimerno glino, razne kalupe in pečatnike…

Inštrukcije najdete na spletu in se jih lahko naučite sami!

Pri tem vam bo postala polimerna glina “domača” in tako boste z lahkoto izdelali millefiori vzorčke, vzorčke trsa, sadja, rož, kalejdoskopa, imitacije dragih kamnov, lesa in drugih tehnik, ki bi jih težko prevedli. To so predvsem tehnika Skinner blend, Mokume Gane, Mica shift, itd. Od tu je le še en korak do oblikovanja nakita, izdelave okraskov in skulptur.

Ko se boste potopili v svet polimerne gline in z njo eksperimentirali, boste odkrili še svoje tehnike – pred vami se bo odprl čudovit svet barv in struktur in včasih ne boste mogli verjeti, da so izdelke ustvarile vaše roke.

Oglejte si še članek na portalu Dnevnik – Moj Dom:
Maja Matilda Remic, Okraševanje s polimerno glino

Maja Matilda Remic, 11.02.2018
Fotografije: Maja Remic in internet

Veliko idej najdete v doslej v najobsežnejši knjigi v slovenskem jeziku, avtorice Maje Matilde Remic – HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli
ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.