BBH26-metro-1

Izraz patina označuje spremembo na površini predmetov iz lesa, bakra, brona zlata, srebra, kamna, usnja, stekla itd., ki nastane naravno v daljšem časovnem obdobju zaradi staranja, uporabe, vremenskega vpliva in podobno.
Patina zaščiti predmet pred propadanjem, obenem pa naredi edinstven estetski pridih. Patina je torej prijazna do predmeta in okolja ter jo moramo ločiti od korozije, površinsko oksidativno poškodbo kovin ki predmet najeda (rja) in je v določenih primerih ( na bakru – zeleni volk) škodljiva za okolje.
Namerno prekrivanje predmetov s patino oz. s plastjo, ki dajejo predmetom starinski videz, imenujemo patiniranje. To naredimo s posebnim postopkom nanašanja barv ali sredstev za patiniranje. S tem spremenimo videz predmeta, lahko pa s »patino« predmet tudi zaščitimo.

Kako patiniramo

Največkrat patiniramo z nanosom več materialov in z različnimi tehnikami. Običajno uporabljamo šelak in okside, bronze, pa tudi najrazličnejše barve, kot so akrilne, oljne in tempera barve, voski, uporabna je tudi pasta za čevlje, premaz za parket.

V zadnjem času so na voljo razni seti za patiniranje v obliki past in tekočin, ki dajo videz prav specifične patine. Delo z njimi je enostavno in učinek bolj predvidljiv. Tako npr. na zelo enostaven način kopijo izdelka, ki smo jo odlili v mavcu, spremenimo v videz brona, železa, zlata, srebra ali videz patine le teh, postaramo lahko pohištvo in podobno. Materiale za patiniranje lahko kupimo v art trgovinah, pri Samson, Kamnik ali po spletu.

Seveda je tudi za tovrstno patiniranje potrebno nekaj znanja in prakse, točno pa se je treba držati navodil proizvajalca, upoštevati postopek in ne delati po svoje.
Poznamo pa tudi kemijsko patiniranje z uporabo npr. žveplenih spojin, amonijevega sulfida, bakrovega nitrata, železovega nitrata, itd. ki pa je omejeno na vrsto materiala določene kopije ter zahteva precej izkušenj in vaje, saj se končnega videza ne da vedno natančno predvideti. Takih postopkov se lotevajo predvsem restavratorji in galvanske delavnice, saj je poleg znanja potrebna še velika pazljivost pri delu.

V nadaljevanju prikazujemo kako smo patinirali obesek iz polimerne gline.

1. Obesek iz polimerne gline postaramo v staro oksidirano srebro

Postopek

 • Polimerno glino zvaljamo na debelino 0,3 mm.
 • Odtisnemo vzorec in obrežemo ter zagladimo robove.
 • Obesek zapekamo pri 110 Celzija, cca 15 minut.
 • Celo površino nato premažemo s šelakom, ki smo mu dodali črn in siv pigment..
 • Počakamo, da se nanos dobro posuši.
 • Na izbočene dele sedaj s prsti nanesemo srebrno pasto za patiniranje.

Tako bodo vdolbine ostale temne, izbočeni deli pa se bodo svetili kot srebro.

2. Kako dosežemo videz bakrene patine

Najbolj pogosto patiniranje je spreminjanje mavčnega odlitka oziroma skulpture v videz turkizno zelene bakrene patine. S sodobnimi sredstvi za patiniranje to naredimo v nekaj minutah, le prave komponente za patiniranje moramo izbrati, kar pa je velikokrat, zaradi našega strokovnega znanja, težko. Najmanj bomo riskirali, če patiniramo po starem receptu z barvami oziroma z oksidi.

Postopek za patiniranje po starem receptu:

 • Predmet, npr. iz mavca dobro posušimo in očistimo prašnih delcev in ga premažemo s šelakom, da dobro zapre pore.
 • V posebno posodo nalijemo šelak in mu primešamo železov oksidni pigment. Vse skupaj dobro premešamo.
 • S tem premažemo predmet v celoti.
 • Nato naredimo novo (manjšo) mešanico šelaka z dodatkom bakrene ali zlate bronze v prahu.
 • S čopičem nanesemo zmes na izbočene dele (vršičke) odlitka, tam kjer želimo, da se zasveti.
 • Počakamo da se posuši, nato celoten predmet premažemo s pasto za parket ali pasto za čevlje.
 • Celoten predmet takoj posujemo z zelenim pigmentom, ki je enak kot patina, ki se z leti nabere na bronu. To najbolje naredimo z mehkim, košatim večjim čopičem ali pa npr. posujemo preko kovinskega cedila ( za čaj).
 • Površino takoj obrišemo plosko s krpo, nato pa še zdrgnemo s krtačo.

Na izbočenih delih bo tako prišel do izraza zlat lesk (ali bakren, če smo delali z bronastim prahom) in temna barva železovega oksida, v globini pa bo zelo viden zeleni pigment, ki ga s postopkom namerno ohranimo nedotaknjenega (glej sliko konja).

Tekst in foto: Maja Matilda Remic, 15. 06. 2019

Veliko idej najdete v doslej v najobsežnejši knjigi v slovenskem jeziku, avtorice
Maje Matilde Remic – HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli
ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.