AKRILNE BARVE ZA SLIKANJE

Veljko Toman Pogled na Hum akril na platnu 1997

Veljko Toman, Pogled na Hum, akril na platnu

Veliko slikarjev se na začetku svoje poti odloči za akrilne barve, ker so zelo enostavne za uporabo, so živahnih barv in se hitro sušijo. Za slikanje ne potrebujejo posebnega prostora (ateljeja). Barve se redčijo z vodo, prav tako se z vodo čistijo čopiči in pribor. Akrilne barve pa so tudi cenejše od oljnih in jih je zelo enostavno kupiti, saj jih prodajajo v vseh trgovinah s slikarskim materialom.Z akrilnimi barvami pa slikajo tudi znani slikarji, saj jim prav te barve nudijo nešteto možnosti izražanja in eksperimentiranja.

Osnovne karakteristike akrilnih barv

Akrilne barve sestavljajo pigmenti, suspendirani v emulziji akrilnega polimera. Akrilne barve so topne v vodi, ko se posušijo postanejo vodoodporne. Barve so skoraj brez vonja in se lepo mešajo med seboj. Redčimo jih z vodo. Barve se lahko poljubno prekrivajo, z enimi se lahko poudarijo druge. Možnosti so še veliko večje, če uporabimo enega od številnih dodatkov za akrilne barve, npr.: strukturne paste, gele, modelirne paste in različne lake. Glede na to, koliko je barva razredčena z vodo ali modificirana z akrilnimi geli, mediji ali pastami, lahko slika dobi videz akvarela ali oljne slike ali pa dobi svojevrstne značilnosti, ki jih ni mogoče doseči z drugimi mediji.

Akrilne barve lahko kupimo v tubah ali lončkih. V bistvu poznamo dve vrsti barv: ene so prirejene za študente in hobi ustvarjalce in so razmeroma poceni, druga vrsta barv a je za profesionalno slikanje. Razlika je v vsebovanosti pigmentov (ne v pakiranju, včasih tudi ne v ceni). Za začetek kupimo najosnovnejše barve: titanovo belo, črno, ultramarin modro, rdečo in rumeno. Ker se barve med seboj mešajo, bomo iz teh lahko izdelali tudi druge odtenke barv.

Podlage za slikanje. Akrilne barve so idealne za slikanje na papir, les, platno, kamen, kovino, usnje in druge sintetične materiale, z njimi lahko barvamo in okrašujemo najrazličnejše predmete. Podlage ne smejo pa biti mastne. Dokler so barve mokre so primerne za slikanje, ko se posušijo , 10-20 minut (odvisno od debeline nanešenega sloja), pa so trajno odporne na vodo in večino kemikalij. Pri pripravi podlage za slikanje uporabimo za premaz akrilno emulzijo, ne sme pa se dodajati terpentin ali olje. Temne podlage lahko najprej grundiramo.

Čeprav z akrilnimi barvami lahko slikamo na različne podlage, slikarji svoje slike praviloma ustvarjajo na platnu.
V trgovinah je velika izbira platen za slikanje, različnih dimenzij, zato pri izbiri ne bo težav. Platna za slikanje so bombažna, primerna za takojšnjo uporabo. Večina platen je obdelanih z belo akrilno osnovo (grundiranih) in zato idealnih za slikanje z oljnimi in akrilnimi barvami, tempero ali gvašem. Na izbiro imamo: napeta platna na podokvirjih iz smrekovega lesa, kaširana platna ter platna v roli.
Platna, kot vse slikarske materiale lahko naročimo tudi po spletu.

Čopiči za akrilno slikanje. Izbira čopičev (to niso tako mehki čopiči kot za oljno slikanje) je velika in tudi cene so zelo različne. Obstajajo osnovni trije tipi čopičev: ravni, ovalni in okrogli. Po navadi so izdelani iz naravnih dlak ali pa so sintetični. Bolj pomembno je da kupimo kvalitetne barve, kakor drage čopiče. Barvo pa lahko nanašamo tudi z lopatico, gobico, ščetko, valjčkom, itd.

Paleta za mešanje barv. Pri slikanju uporabljamo slikarsko paleto, na katero iz tube iztisnemo nekaj barve in mešamo nianse barv. Namesto palete lahko uporabljamo tudi bel krožnik ali kaj podobnega.

Tehnike slikanja. Z akrili lahko slikamo na različne načine. Poznamo: enakomerno pobarvanje, prelivno pobarvanje, mokro na suho, mokro na mokro, suho na suho, tanko na tanko, debelo na tanko… Na spletu je veliko nazornih prispevkov o tehnikah slikanja z akrilnimi barvami, prav tako je na voljo nekaj knjig, ki jih kupite ali si jih izposodite v knjižnicah. Začetniknikom brez slikarskega znanja pa svetujemo, da se najprej udeležijo kakšnega od številnih tečajev risanja in slikanja.

Če pa se šele odločate med iz oljnimi in akrilnim barvami za slikanje, si poglejte članek:
RAZLIKA MED AKRILNIMI IN OLJNIMI BARVAMI ZA SLIKANJE

Maja Matilda Remic, 02.02.2018

Veliko idej najdete v doslej v najobsežnejši knjigi v slovenskem jeziku, avtorice Maje Matilde Remic – HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli
ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.