pravljični pirhi na palčkah ZA SPLET (1)

Veliko noč poznamo kot največji krščanski praznik, vendar je to za mnoge predvsem praznik pomladi, ki se je že vrnila v naše kraje. Prebudila je naravo ter nam prinesla več svetlobe in novo življenjsko energijo, ki jo še kako potrebujemo.
A brez pirhov si verjetno ne moremo predstavljati velike noči. Že nekdaj so ljudje pred praznikom barvali in okraševali jajca. V zadnjem času pa se je zelo razmahnilo tudi izdelovanje okrasnih jajc in drugih velikonočnih simbolov, ki so namenjeni zgolj za dekoracijo ali pa kot darilo za prijatelje. Barvanje in krasitev jajc je torej velika prilika za ustvarjalce vseh starosti in priložnost, da se družimo in izkažemo z idejami.

Prikazujemo vam, kako izdelamo pravljične pirhe…

Potrebujemo:

 • izpihana ali plastična jajca,
 • spodnje dele plastenke,
 • linerje z napihljivo barvo,
 • akrilno barvo za osnovo,
 • žametni prah,
 • lepilo za žametni prah…
 • kot pripomoček pa še sušilec za lase, palčke, na katere bomo nataknili jajca in cvetličarsko gobo.

Napihljive reliefne barve so tiste, ki so bile sprva namenjene za slikanje na tekstil. V zadnjem času pa se vse bolj uporabljajo posebni linerji (podobno kot flomastri), ki jih uporabljamo za dekoracijo na vseh vrstah podlag; kot npr. papir, keramika, kamen, steklo, les, tekstil. S takimi linerji lahko pobarvamo oziroma poslikamo pirhe.

Žametni prah kupimo v prahu, ki je shranjen v plastičnih stekleničkah. Namenjen je dekoriranju različnih površin, na katerih nastane izredno zanimiv žametni videz. Primeren je za uporabo na kartonu, stiroporu, lesu, plastiki, steklu, kovinah in tkaninah (kasneje jih lahko perete pri temperaturah do 30°C). Žametni prah lahko uporabite na steklu v kombinaciji z lepljivimi barvami. Za ostale podlage uporabite posebno lepilo.

Postopek:

 1. Jajce nataknemo na paličico in ga pobarvamo s poljubno akrilno barvo .
 2. Ko se barva posuši, na jajce narišemo vzorec. Vzorec nanašamo direktno z linerjem.
 3. Na vzorec z napihljivo barvo nato potresemo žametni prah, še predno sušimo.
 4. Zapičimo jih v cvetličarsko gobo in po osmih urah sušenja barvo napihnemo s pomočjo sušilca za lase, vendar to ni nujno, saj bo tudi sicer barva obstojna in reliefna.
 5. Pirhi bodo še lepši, če jih bomo poprej naluknjali in okoli luknjic nanesli napihljivo barvo Luknjice naredimo z gravirnim strojčkom ali manjšim vrtalcem. V plastično jajce pa naredimo luknjico z razžarjeno kovinsko iglo za pletenje.
 6. Iz plastenke izrežemo dno, nanj nanesemo lepilo za žametni prah in posujemo z žametnim prahom. Naredimo luknjico – tako kot zgoraj. To bomo imeli za podlago pirha.

Nasvet: Lepilo in žametni prah nanašamo precej na debelo, da je videz in otip izdelka, tudi ko se posuši, res žameten!

Opozorilo: Pri delu z žametnim prahom bodite pozorni, saj je le-ta zelo lahek, zato se lahko posamezni delci žametnega prahu že ob najmanjšem prepihu dvignejo v zrak (kjer lahko kar nekaj časa lebdijo).

Več o velikonočnem ustvarjanju in veliko drugih idej najdete v knjigi
Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja
v različnih materialih in tehnikah, kjer boste našli tudi veliko drugih kreativnih idej.

Maja Matilda Remic, 18. 03. 2017